Ratificació Conveni 189 OIT

El passat 9 de juny el Congrés de les Diputades va fer la ratificació del Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre els treballs domèstics i de cures.

La seva ratificació suposa el reconeixement de drets de les treballadores domèstiques i cures. D'aquesta forma s'equipararen a la resta de les treballadores i el compromís que Espanya ha de vetllar pel seu compliment. Tot i això, la ratificació no suposarà un canvi immediat, ja que després de la ratificació s’obrirà un termini de 12 mesos per dur a terme l’adaptació de la normativa laboral estatal per adequar-se al que marca el Conveni. 

Què suposa la ratificació del Conveni 189?

La ratificació del Conveni 189 suposa l’equiparació de drets de les treballadores de la llar i de les cures amb la resta de treballadores, i és que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar discriminatori per raó de gènere que les treballadores de la llar no tinguessin dret a la prestació d’atur. Una situació contrària a la directiva europea d’igualtat de tracte entre homes i dones en l’àmbit de la Seguretat Social.

La ratificació del Conveni suposa una victòria del moviment feminista que han estat denunciant aquesta anomalia des de fa més d’una dècada. 

Des de l’Avalot entenem que la victòria arriba potser tard, però celebrem que per fi, Espanya hagi ratificat el Conveni 189 de la OIT i reconegui drets a les treballadores de la llar i de les cures.

Altres reivindicacions pendents

La ratificació del Conveni 189 de la OIT ha de servir com a punt de partida per avançar en la conquesta de drets. 

Així doncs, encara queden moltes qüestions que el moviment del treball i de les cures ha posat de manifest, com per exemple: 

  • Incorporació de les treballadores de la llar i de les cures en el Règim General de la Seguretat Social i eliminació del Règim Especial del treball domèstic. 
  • Abolició de la Llei d’Estrangeria: La majoria de les treballadores de la llar són dones i dones migrades. Per això, cal continuar lluitant per abolir la Llei d’Estrangeria, una llei racista que precaritza les persones migrades.
  • Equiparació de les pensions a la resta de treballadores.
  • Cotització per al Fons de Garantia Salarial (FOGASA).
  • Aplicació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals al sector del treball domèstic i de les cures.
  • Reconeixement de les malalties laborals pròpies del sector. 
  • Establiment de mecanismes de control i protecció per a les treballadores en règim intern.
  • Eliminació de la figura de l’acomiadament per desistiment. Anteriorment el contractant podia acomiadar la treballadora sense necessitat de justificació i amb una indemnització inferior que els acomiadaments regulats a l’Estatut de les Treballadores. 

En aquest sentit, la ministra de Treball va anunciar que estaven preparant reformes en aquest sentit. Des de l’Avalot estarem pendents de les reformes que es duguin a terme en el futur.

Altres articles que t'interessen:

TREBALLADORES DE LA LLAR: DESPROTEGIDES I DESVALORITZADES

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram