Relacions afectives a la feina: et poden acomiadar?

Les relacions afectives a la feina són quelcom comú. La feina com a espai d’interrelació entre persones en la qual ens passem moltes hores pot acabar sent l’escenari on es produeixin relacions afectives de tota mena.  

Estan prohibides les relacions afectives a la feina?

No. Les relacions afectives a la feina no estan prohibides per llei, però moltes empreses intenten que a la pràctica no succeeixin per evitar-ne els efectes negatius.

L’article 17 de l’Estatut de les Treballadores estableix el dret a la no discriminació: “S’entenen nuls i sense efecte els preceptes reglamentaris, les clàusules dels convenis col·lectius, els pactes individuals i les decisions unilaterals de l’empresari que donin lloc en l’ocupació, així com en matèria de retribucions, jornada i altres condicions de treball, a situacions de discriminació directa o indirecta desfavorables per raó d’edat o discapacitat o a situacions de discriminació directa o indirecta per raó de sexe, origen, inclòs el racial o ètnic, estat civil, condició social, religió o conviccions, idees polítiques, orientació o condició sexual, adhesió o no a sindicats i als seus acords, vincles de parentiu amb persones que pertanyen a l’empresa o hi estan relacionades i llengua dins de l’Estat espanyol”.

Quines mesures poden adoptar les empreses per evitar les relacions afectives?

Són molt variades i sense afectar el dret a la intimitat de les treballadores, dependrà molts factors. Per exemple, l’empresa pot adaptar canviar una de les treballadores de departament (assegurant la mateixa categoria laboral, salari i condicions laborals).

Em poden acomiadar per tenir una o unes relacions afectives a la feina?

No. L’acomiadament no es pot basar exclusivament en el fet de tenir una relació sentimental amb una altra persona de la feina. En cas de produir-se, l’acomiadament podria ser considerat improcedent. 

Ho he de comunicar a l‘empresa?

No hi ha cap obligació de comunicar a l’empresa tenir relacions afectives a la feina, ja que és una informació relativa a la teva esfera privada

Pot afectar a la conciliació el fet de tenir una o diverses relacions afectives a la feina?

Els convenis col·lectius estableixen la regulació de les mesures de conciliació i altres permisos. Sovint estableixen limitacions en funció del nombre de treballadores que ho sol·licites, és a dir, que pot passar que si dues persones o més persones que tenen una o diverses relacions afectives a la feina demanen una reducció de jornada a l’empresa, no se la concedeixin a les dues per raons justificades relatives a l’organització i funcionament de l’empresa i, per tant, a la pràctica no podrien fer ús del seu dret. 

Des de l'Avalot treballem per defensar els teus drets laborals, si tens qualsevol consulta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres i t'assessorarem.

Altres articles que t'interessen:

Conveni col·lectiu: què has de tenir en compte?

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram