Les vacances: tota la informació!

Les vacances són un aspecte important de l’àmbit laboral. A continuació t’expliquem tots els aspectes que has de tenir en compte!

Què són les vacances?

Són un dret de les treballadores i és el temps de descans anual i que sorgeixen de l’acord entre treballadora i empresa.

On estan regulades les vacances?

Estan regulades a l’article 38 de l’Estatut de les treballadores. Tanmateix, els convenis col·lectius poden contenir informació relativa a aquests dies.

Quina és la seva durada?

Totes les treballadores tenim dret a 30 dies naturals de descans per any de treball (o 24 dies hàbils). 

Característiques

  • Les vacances sempre són retribuïdes, no poden ser substituïbles per compensació econòmica, ha de ser el que s’hagi pactat en el conveni col·lectiu o contracte individual. 

En els contractes temporals, sí que hi haurà compensació econòmica si en finalitzar el contracte no s'han gaudit dels dies de descans pertinents (també es cobraran en cas d’acomiadament i no haver-les gaudit).

  • En cap cas la durada pot ser inferior a 30 dies naturals ni l’empresa pot sancionar les treballadores amb la pèrdua o la reducció dels dies de vacances que li corresponen.

Procediment i reclamació

  • S'han de conèixer, com a mínim, amb 2 mesos d'antelació.
  • L'empresa no et pot obligar a agafar vacances en cap moment. En cas de desacord amb l’empresa, pots impugnar les vacances davant la jurisdicció social. Es tracta d’un procediment preferent i, per tant, no cal realitzar l’acte de conciliació prèvia. Davant la resolució judicial no cap recurs en contra. 
  • La jurisdicció social ha de fixar la data que correspongui per al gaudi i la seva decisió és irrevocable.
  • S’han de gaudir dins de l’any natural, llevat causa justificada que ho impossibiliti (per exemple, una IT).

Les vacances i les incapacitats temporals

Si les vacances coincideixen amb una incapacitat temporal aquestes se suspenen fins que finalitzi la incapacitat temporal. 

En cas que la incapacitat temporal sigui derivada de l’embaràs, el part o a lactància natural o amb el període de suspensió del contracte de treball amb reserva de lloc de feina es podrà gaudir dels dies de vacances pendents en una data diferent de la incapacitat temporal encara que s’acabi l’any natural per gaudir-ne.

En cas que la incapacitat temporal sigui per contingències diferents de les anteriors es podran gaudir en una altra data fora de l’any natural a què correspon un cop finalitzi la incapacitat sempre que no hagin transcorregut més de divuit mesos a partir del final de l’any en què s’hagin originat.

Altres articles que t'interessen:

Vacances: les pot decidir l'empresa?

Vacances, permisos i reduccions de jornada

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram