El RD Llei 11/2021 regula la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre de 2021. Com serà aquesta pròrroga? Els ERTO segueixen vigents en les mateixes condicions? Com afecta les treballadores? T'ho expliquem tot en aquest article.
Els expedients de regulació temporal de l'ocupació vigents al 28 de maig de 2021 es prorrogaran fins al 30 de setembre de 2021.
No. Els ERTO actius es prorroguen automàticament, no cal que les treballadores realitzem cap gestió al SEPE. Tampoc les empreses hauran de presentar una nova sol·licitud col·lectiva per a prorrogar les prestacions de les treballadores afectades per ERTO.
Aquesta nova pròrroga manté que la prestació de la treballadora sigui pel 70% de la base reguladora. És a dir, si segueixes afectada per un ERTO, seguiràs cobrant el mateix import que fins ara.
Recorda que les treballadores afectades per un ERTO cobren la prestació d'atur encara que no tinguin el període mínim de cotització (els 12 mesos cotitzats en els últims 6 anys.)
Les treballadores afectades per un ERTO mantindran el "comptador a zero" en
cas que siguin afectades per un acomiadament objectiu, individual o col·lectiu, o un altre basat en qualsevol causa, que sigui declarat improcedent, durant l'any 2021, o si s'extingeix el seu contracte temporal dins d'enguany.
És a dir, si la persona afectada per un ERTO es queda sense feina abans de l'1 de gener de 2022, s'esborrarà del seu expedient el temps de prestació d'atur gastat durant l'ERTO.
Si vols més informació sobre això pots llegir: Consumim atur durant l'ERTO? Ho aclarim!
En aquesta pròrroga es manté el compromís de manteniment de l'ocupació, de la manera que ja recollia el decret llei 30/2020. Això significa que les empreses es comprometen a mantenir l'ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat.
En el cas contrari hauran de retornar totes les ajudes i quotes de la Seguretat Social que no han abonat durant els mesos d'ERTO.
Amb aquesta nova pròrroga, si l'empresa no pot incorporar a les treballadores fixes discontínues durant el període habitual de crida, estarà obligada a afectar dins de l'ERTO a aquestes treballadores, per tal que puguin cobrar la prestació.
El període teòric de crida, s'entén com aquell corresponent al treball efectiu desenvolupat entre l’1 de juny i el 30 de setembre de 2019.
Si la treballadora hagués estat contractada després del 30 de setembre de 2019, s’agafarà com a referència el mateix període teòric de crida però de l’any 2020.
Aquesta nova pròrroga manté els ajuts extraordinaris i la prestació extraordinària reconeguda per a aquest col·lectiu.
Les treballadores d'empreses acollides als ERTO no podran realitzar hores extres, noves contractacions (directes o indirectes) ni fer externalitzacions durant el temps d'aplicació dels expedients de regulació temporal.
Com a excepció es contempla que les treballadores en plantilla no puguin (per formació, capacitació o altres raons objectives i justificades) desenvolupar aquelles tasques per les quals l'empresa necessita fer una contractació. S'haurà d'informar a la representació legal de les treballadores.