Pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre de 2021

El RD Llei 11/2021 regula la pròrroga dels ERTO fins al 30 de setembre de 2021. Com serà aquesta pròrroga? Els ERTO segueixen vigents en les mateixes condicions? Com afecta les treballadores? T'ho expliquem tot en aquest article.

Fins quan és la pròrroga dels ERTO?

Els expedients de regulació temporal de l'ocupació vigents al 28 de maig de 2021 es prorrogaran fins al 30 de setembre de 2021.

He de fer algun tràmit com a treballadora?

No. Els ERTO actius es prorroguen automàticament, no cal que les treballadores realitzem cap gestió al SEPE. Tampoc les empreses hauran de presentar una nova sol·licitud col·lectiva per a prorrogar les prestacions de les treballadores afectades per ERTO.

Quina tipologia d'ERTO es prorroguen?

  • ERTO per força major: basats en causes relacionades directament amb la COVID-19.
  • ERTO per impediment: destinat a les empreses que no puguin dur a terme la seva activitat en algun dels seus centres de treball a causa de les mesures decretades per a la contenció de la COVID-19.
  • ERTO per limitació: destinat a empreses que, a causa de les mesures de contenció establertes, tinguin limitacions per dur a terme l'activitat de l'empresa.

Llegeix més: quins tipus d'ERTO continuen vigents?

Quant cobraré si segueixo en ERTO?

Aquesta nova pròrroga manté que la prestació de la treballadora sigui pel 70% de la base reguladora. És a dir, si segueixes afectada per un ERTO, seguiràs cobrant el mateix import que fins ara.

Recorda que les treballadores afectades per un ERTO cobren la prestació d'atur encara que no tinguin el període mínim de cotització (els 12 mesos cotitzats en els últims 6 anys.)

Consumeixo atur?

Les treballadores afectades per un ERTO mantindran el "comptador a zero" en
cas que siguin afectades per un acomiadament objectiu, individual o col·lectiu, o un altre basat en qualsevol causa, que sigui declarat improcedent, durant l'any 2021, o si s'extingeix el seu contracte temporal dins d'enguany.

És a dir, si la persona afectada per un ERTO es queda sense feina abans de l'1 de gener de 2022, s'esborrarà del seu expedient el temps de prestació d'atur gastat durant l'ERTO.

Si vols més informació sobre això pots llegir: Consumim atur durant l'ERTO? Ho aclarim!

Em poden acomiadar després de l'ERTO?

En aquesta pròrroga es manté el compromís de manteniment de l'ocupació, de la manera que ja recollia el decret llei 30/2020. Això significa que les empreses es comprometen a mantenir l'ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat.

En el cas contrari hauran de retornar totes les ajudes i quotes de la Seguretat Social que no han abonat durant els mesos d'ERTO.

Què passa si sóc fixa discontinua?

Amb aquesta nova pròrroga, si l'empresa no pot incorporar a les treballadores fixes discontínues durant el període habitual de crida, estarà obligada a afectar dins de l'ERTO a aquestes treballadores, per tal que puguin cobrar la prestació.

El període teòric de crida, s'entén com aquell corresponent al treball efectiu desenvolupat entre l’1 de juny i el 30 de setembre de 2019.
Si la treballadora hagués estat contractada després del 30 de setembre de 2019, s’agafarà com a referència el mateix període teòric de crida però de l’any 2020.

Aquesta nova pròrroga manté els ajuts extraordinaris i la prestació extraordinària reconeguda per a aquest col·lectiu.

Existeixen altres limitacions?

Les treballadores d'empreses acollides als ERTO no podran realitzar hores extres, noves contractacions (directes o indirectes) ni fer externalitzacions durant el temps d'aplicació dels expedients de regulació temporal.

Com a excepció es contempla que les treballadores en plantilla no puguin (per formació, capacitació o altres raons objectives i justificades) desenvolupar aquelles tasques per les quals l'empresa necessita fer una contractació. S'haurà d'informar a la representació legal de les treballadores.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram