Quins tipus d'ERTO continuen vigents?

Actualització: 08/10/20

ERTO PER FORÇA MAJOR

(Art. 1 RD 30/2020)

Els ERTO per força major que segueixen vigents, queden prorrogats automàticament fins al 31 de gener del 2021.

Aquesta tipologia d'ERTO queda limitada a empreses de sectors especialment afectats per les conseqüències de la COVID-19.

Aquests ERTO no es beneficiaran de les noves exoneracions establertes, sinó que dependrà de si l'aplicació de si l'activitat d'aquestes empreses està inclosa en algun CNAE dels recollits a l'annex del RD o si forma part de la cadena de valor o depenen directamente d'elles. En aquests casos, les exoneracions de les quotes seran les següents:

  • 100% per empreses de menys de 50 treballadores fins al 31 de gener de 2021
  • 90% per empreses amb més de 50 treballadores fins al 31 de gener de 2021.

ERTO PER IMPEDIMENT

(Art. 2 RD 30/2020)

Beneficia i protegeix a les empreses que no puguin dur a terme la seva activitat en algun dels seus centres de treball a causa de les mesures decretades per a la contenció de la COVID-19, tant per autoritats nacionals com estrangeres. Per exemple: discoteques i oci nocturn.

Aquests ERTO estaran vigents durant el temps que continuï el tancament forçós de la seva activitat.

L'exoneració de les quotes serà del 100% en el cas d'empreses amb menys de 50 treballadores i del 90% en el cas d'empreses amb més de 50 treballadores.

ERTO PER LIMITACIÓ

(Art. 2 RD 30/2020)

Aquest tipus d'ERTO està dedicat a empreses que, a causa de les mesures de contenció establertes per autoritats espanyoles, tinguin limitacions per dur a terme l'activitat de l'empresa però que no estiguin obligades al tancament total. Per exemple: bars, cinemes, teatres, etc.

Aquests ERTO tenen vigència fins al 31 de gener de 2021, sempre que les empreses acollides segueixin afectades per les limitacions establertes.

Les exoneracions de quotes a la Seguretat Social són decreixents:

  • En cas d'empreses amb menys de 50 treballadores, les exoneracions poden ser del 100% a l'octubre, del 90% al novembre, del 85% al desembre i del 80% al gener de 2021.
  • En cas d'empreses amb 50 o més treballadores, les exoneracions seran del 90% en octubre, del 80% al novembre, del 75% al desembre i del 70% al gener de 2021.

ERTO PER CAUSES ETOP

(econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció)
Art. 3 RD 30/2020

Els ERTO per causes ETOP iniciats després del 29 de setembre i fins al 31 de gener de 2021, poden iniciar-se estant vigent un ERTO per força major o bé un cop finalitzat aquest.

Els ERTO per causes ETOP que estiguin vigents a 29 de setembre, els hi serà d'aplicació la normativa aplicada fins al moment. Es podran prorrogar si s'arriba a un acord durant el període de consultes.

En aquest tipus d'ERTO només s'apliquen les exoneracions de quotes si l'empresa desenvolupa una activitat inclosa en algun dels CNAE recollits a l'annex del RD o si forma part de la cadena de valor o depenen directament d'elles.

A tenir en compte:

  • Totes les treballadores afectades per un ERTO cobraran prestació d'atur, independentment de si tenen o no el període mínim de cotització.
  • La quantia a cobrar no disminueix del 70% al 50% després dels primers sis mesos, sinó que es manté.
  • Els manté el "comptador a zero" (no es consumeix atur) en el cas que la treballadora es vegi afectada per un acomiadament declarat improcedent durant l'any 2021 o si s'extingeix el seu contracte temporal durant aquest any.
  • Les empreses que prorroguin l'ERTO per força major o tinguin vigent un ERTO per causes ETOP a l'entrada en vigor del RD 30/2020, hauran de formular una nova sol·licitud col·lectiva de prestacions per desocupació (data límit el 20/10/20).

Si tens algun dubte sobre el teu ERTO o qualsevol consulta laboral, et pots posar en contacte amb nosaltres i t'assessorarem!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram