Pròrroga dels ajuts per a autònomes i nova prestació

El Reial Decret 30/2020 de 29 de setembre del 2020 sobre mesures socials en defensa de l’ocupació ha prorrogat automàticament els efectes dels ERTO fins al 31 de gener del 2021 i també estableix al Títol II una sèrie d’ajuts i una nova prestació per a autònomes. En aquest article et resumim tota la informació!

Prestació extraordinària per a autònomes

Per cessament de l’activitat per a les treballadores autònomes afectades per una suspensió temporal de la seva activitat a causa de la COVID-19.

Aquesta mesura estableix un ajut extraordinari per a les persones autònomes que a causa de la COVID-19 a partir de l’1 d’octubre es vegin obligades a suspendre la seva activitat. 

Quins són els requisits?

  • Estar afiliada al règim RETA (Règim Especial de la Seguretat Social) com a mínim 30 dies abans de la data de resolució de la suspensió de l’activitat.
  • Estar al corrent de pagament amb la Seguretat Social. 

Quina serà la quantitat a percebre?

Es percebrà el 50% de la base mínima de cotització en funció de l’activitat desenvolupada.

Mentre es percep la prestació es segueix afiliada?

Sí. El temps que duri l’ajut, la persona autònoma segueix afiliada al RETA però no tindrà l’obligació de pagar les quotes a la Seguretat Social. 

És compatible amb altres prestacions?

No. Com a regla general, és incompatible amb la percepció d’una retribució pel desenvolupament de treball per compte d’altri llevat que els ingressos derivats del treball per compte aliena siguin inferiors a 1,25 vegades el salari mínim interprofessional (SMI).

Quin és el termini per sol·licitar l’ajut?

L’ajut s’haurà de sol·licitar en el termini dels 15 dies posteriors a l’entrada en vigor de l’acord o de la suspensió de l’activitat.

Ajut per les treballadores autònomes que no tinguin dret a percebre la prestació ordinària per cessament d’activitat

El Reial Decret 30/2020 estableix un ajut extraordinari per persones autònomes que hagin vist suspesa la seva activitat a causa de la COVID-19 i que:

  • No tinguin dret a l’ajut ordinari de cessament d’activitat. 
  • No tinguin ingressos procedents de l’activitat per compte pròpia durant l’últim trimestre 2020 superiors al salari mínim interprofessional o que durant el quart trimestre del 2020 hagin vist reduïda la seva activitat en almenys el 50% respecte al primer trimestre del 2020. 

La quantia serà del 50% de la base de cotització i es pot sol·licitar a partir de l'1 d'octubre.

Prestació extraordinària a les treballadores autònomes de temporada

Pel que fa a l’ajut a les persones autònomes de temporada, el Reial decret 30/2020 estableix una prestació extraordinària per cessament d’activitat.

Quins són els requisits que s’han de complir?

  • Haver tingut un únic treball  per compte propi durant els últims dos anys adscrit al Règim RETA durant els mesos de juny a desembre i no superi els 120 dies d’alta.
  • Haver cotitzat com  mínim 4 mesos durant els mesos de juny a desembre durant els anys 2018 i 2019 i no haver tingut ingressos durant l’any 2020 superiors als 23.275 euros. 
  • Estar al corrent de pagament de les quotes a la Seguretat Social.

Quina serà la quantitat a percebre?

  • La quantia de l’ajut serà el 70% de la base mínima de cotització en funció de l’activitat desenvolupada.

Quina és la durada de l’ajut i el termini per sol·licitar-lo?

La duració màxima és de 4 mesos i s’ha de demanar dins del 15 primers dies naturals d’octubre amb efectes des de l’1 d’octubre.

Si ets treballadora autònoma i tens dubtes sobre la teva situació laboral, et pots posar en contacte amb nosaltres perquè et puguem assessorar de manera completament gratuïta!

Pots trobar més informació al web de la CTAC Autònoms.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram