Per què és injusta la nova factura de la llum?

Dimarts 1 de juny entra en vigor un canvi en la tarifa energètica que impactarà directament en la factura de la llum. Des d'avui, l'energia consumida serà calculada a partir de tres franges horàries. Però com t'afecta aquesta reforma en la tarifa de la llum? És justa per a les consumidores?

Quan entra en vigor la nova factura de la llum?

A partir d’avui, 1 de juny de 2021 entra en vigor el nou sistema de tarifació elèctrica establerta pel Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco). 

A qui afecta la nova tarifació energètica?

El sistema 2.OTD afecta totes les consumidores domèstiques i petits negocis que tinguin contractada una potència menor a 15 kW. 

Què suposa la nova tarifació?

El nou sistema modificarà els hàbits de consum de les consumidores, ja que la nova tarifació divideix les hores del dia en tres franges que tindran associada un recàrrec i peatge determinat per tant, la utilització de l’energia en cadascuna de les franges serà diferent: 

  • Hores punta: els dies laborables de 10h a 14h i de 18h a 22h. Seran les hores més cares.
  • Hores plana: els dies laborables de 8h a 10h, de 14h a 18h i de 22h a 24h.
  • Hores vall: són les més barates. S'aplicaran els dies laborables des de les 24h fins a les 8h i també tots els caps de setmana i festius.

El nou sistema també afecta la potència contractada. Fins ara només hi havia una potència disponible durant tot el dia. Ara, es podrà contractar dos nivells de potència diferent (i per tant, també anirà associada a un preu diferent). 

  • Potència punta: la més cara. S’aplicarà de dilluns a divendres de les 8h fins a les 24h.
  • Potència vall: la més barata. S'aplicarà els laborables des de les 24h fins a les 8h i també els caps de setmana i els festius.

La factura de la llum reflectirà la reforma?

Sí. A la factura s’inclourà la referència al que es paga en concepte de peatges i recàrrecs i la potència contractada. El nou format de factura, que començarà a partir de juliol, inclourà un codi QR perquè les consumidores puguin consultar altres alternatives  que suposin un estalvi.

La forma i contingut de la factura està regulat a la resolució de 28 d’abril de 2021 “de la Dirección General de Política Energética y Minas, por la que se establece el contenido mínimo y el modelo de factura de electricidad a utilizar por los comercializadores de referencia”.

Com m’afectarà?

Les consumidores si no volem veure la nostra factura incrementada, haurem de traslladar el nostre consum a les hores vall que són les més barates. 

Així doncs, aquest nou sistema desplaça la responsabilitat a les consumidores que haurem de modificar els nostres horaris per a no suportar una recàrrega en la nova factura de llum. I com sempre, aquesta modificació que no suposarà poc estalvi o fins i tot comportarà l’encariment en la factura, afectarà especialment les famílies de classe treballadora més vulnerables que tindran més dificultat per adaptar el seu consum dins de les hores vall. 

És injusta la reforma en la factura de la llum?

Aquest nou sistema que pretén abaratir el preu final de la factura s’imposa al mateix temps que les elèctriques s’embossen guanys milionaris.  No podem parlar d’una reforma justa sense establir una limitació als guanys de les elèctriques i establir un preu públic de la llum, que recordem, hauria de ser defensat com un dret bàsic i que per tant, no hauria de ser susceptible a l’especulació. 

T'interessa: Ajuts per als subministraments energètics

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram