Per què és injusta la nova factura de la llum?

Dimarts 1 de juny entra en vigor un canvi en la tarifa energètica que impactarà directament en la factura de la llum. Des d'avui, l'energia consumida serà calculada a partir de tres franges horàries. Però com t'afecta aquesta reforma en la tarifa de la llum? És justa per a les consumidores?

Quan entra en vigor la nova factura de la llum?

A partir d’avui, 1 de juny de 2021 entra en vigor el nou sistema de tarifació elèctrica establerta pel Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco). 

A qui afecta la nova tarifació energètica?

El sistema 2.OTD afecta totes les consumidores domèstiques i petits negocis que tinguin contractada una potència menor a 15 kW. 

Què suposa la nova tarifació?

El nou sistema modificarà els hàbits de consum de les consumidores, ja que la nova tarifació divideix les hores del dia en tres franges que tindran associada un recàrrec i peatge determinat per tant, la utilització de l’energia en cadascuna de les franges serà diferent: 

  • Hores punta: els dies laborables de 10h a 14h i de 18h a 22h. Seran les hores més cares.
  • Hores plana: els dies laborables de 8h a 10h, de 14h a 18h i de 22h a 24h.
  • Hores vall: són les més barates. S'aplicaran els dies laborables des de les 24h fins a les 8h i també tots els caps de setmana i festius.

El nou sistema també afecta la potència contractada. Fins ara només hi havia una potència disponible durant tot el dia. Ara, es podrà contractar dos nivells de potència diferent (i per tant, també anirà associada a un preu diferent). 

  • Potència punta: la més cara. S’aplicarà de dilluns a divendres de les 8h fins a les 24h.
  • Potència vall: la més barata. S'aplicarà els laborables des de les 24h fins a les 8h i també els caps de setmana i els festius.

La factura de la llum reflectirà la reforma?

Sí. A la factura s’inclourà la referència al que es paga en concepte de peatges i recàrrecs i la potència contractada. El nou format de factura, que començarà a partir de juliol, inclourà un codi QR perquè les consumidores puguin consultar altres alternatives  que suposin un estalvi.

La forma i contingut de la factura està regulat a la resolució de 28 d’abril de 2021 “de la Dirección General de Política Energética y Minas, por la que se establece el contenido mínimo y el modelo de factura de electricidad a utilizar por los comercializadores de referencia”.

Com m’afectarà?

Les consumidores si no volem veure la nostra factura incrementada, haurem de traslladar el nostre consum a les hores vall que són les més barates. 

Així doncs, aquest nou sistema desplaça la responsabilitat a les consumidores que haurem de modificar els nostres horaris per a no suportar una recàrrega en la nova factura de llum. I com sempre, aquesta modificació que no suposarà poc estalvi o fins i tot comportarà l’encariment en la factura, afectarà especialment les famílies de classe treballadora més vulnerables que tindran més dificultat per adaptar el seu consum dins de les hores vall. 

És injusta la reforma en la factura de la llum?

Aquest nou sistema que pretén abaratir el preu final de la factura s’imposa al mateix temps que les elèctriques s’embossen guanys milionaris.  No podem parlar d’una reforma justa sense establir una limitació als guanys de les elèctriques i establir un preu públic de la llum, que recordem, hauria de ser defensat com un dret bàsic i que per tant, no hauria de ser susceptible a l’especulació. 

T'interessa: Ajuts per als subministraments energètics

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram