La Llei Rider ha estat aprovada en el Consell de Ministres, en el Reial Decret-llei 9/2021, d'11 de maig, després de mesos de negociació amb sindicats i patronals. A continuació t'expliquem tots els detalls.
Les noves tecnologies han vingut per quedar-se i la seva inclusió afecta a totes les esferes de la nostra vida, com ara, l'àmbit laboral.
Davant aquesta realitat i de l'actuació de les plataformes digitals, neix la necessitat de regular un sector tan important en l'economia digital.
En diferents ocasions la justícia s'ha pronunciat sobre aquest tema, a favor de les treballadores que han portat la qüestió als tribunals, considerant-les falses autònomes i entenent que és una relació laboral i no mercantil.
Diferents sentències van obligar a donar-les d'alta al règim general de la Seguretat Social per compte d'altri.
La Llei Rider serveix per cristal·litzar en normes el que entenem que s'ha de complir i que en aquest cas, els tribunals ja havien dictaminat pels casos concrets que havien denunciat.
Amb la publicació de la llei, s’assegura seguretat jurídica per a qualsevol treballadora que treballi com a rider, ja que estableix la normativa que s'ha de respectar de manera obligatòria.
La Llei Rider té dues novetats importants:
El Reial Decret de la Llei Rider començarà a desplegar els seus efectes i seran d'obligat compliment a partir dels 3 mesos des de la publicació de la Llei (11 de maig de 2021). És a dir, entraria en vigor el 12 d'agost.
La Llei Rider regula aspectes fonamentals que des del sindicat fa molt de temps que reclamem, com és l'obligació de què les repartidores comptin amb els drets i cobertures laborals de qualsevol altra treballadora assalariada: cotitzacions, salari, vacances, prestacions, etc.
Tot i això, el Govern tenia l'oportunitat de regular profundament el sector i considerem que la Llei és insuficient i que respon a les pressions del lobby de les plataformes (vegeu l'informe ‘Anàlisi de la pressió política i social de les plataformes de repartiment’).
Reclamem una regulació global de les plataformes digitals, que atengui a les necessitats de les treballadores, no només del sector del repartiment sinó del conjunt.
Si tens algun dubte sobre la Llei Rider o vols fer-nos una consulta laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem.