Llei Rider: què és i quines són les novetats?

La Llei Rider ha estat aprovada en el Consell de Ministres, en el Reial Decret-llei 9/2021, d'11 de maig, després de mesos de negociació amb sindicats i patronals. A continuació t'expliquem tots els detalls.

Quin és el context de la Llei Rider?

Les noves tecnologies han vingut per quedar-se i la seva inclusió afecta a totes les esferes de la nostra vida, com ara, l'àmbit laboral. 

Davant aquesta realitat i de l'actuació de les plataformes digitals, neix la necessitat de regular un sector tan important en l'economia digital.

En diferents ocasions la justícia s'ha pronunciat sobre aquest tema, a favor de les treballadores que han portat la qüestió als tribunals, considerant-les falses autònomes i entenent que és una relació laboral i no mercantil.

Diferents sentències van obligar a donar-les d'alta al règim general de la Seguretat Social per compte d'altri.

Quin és l'objectiu d'aquesta Llei?

La Llei Rider serveix per cristal·litzar en normes el que entenem que s'ha de complir i que en aquest cas, els tribunals ja havien dictaminat pels casos concrets que havien denunciat.

Amb la publicació de la llei, s’assegura seguretat jurídica per a qualsevol treballadora que treballi com a rider, ja que estableix la normativa que s'ha de respectar de manera obligatòria.

Què estableix el Reial Decret?

La Llei Rider té dues novetats importants:

  1. S'estableix la presumpció de la relació laboral en l'àmbit de les plataformes de repartiment digital. És a dir, que la relació s'entendrà laboral i no mercantil i les repartidores de les plataformes digitals són assalariades i no autònomes.
  2. S'introdueix un nou paràgraf a l'article 64.4 de l'Estatut de les Treballadores que estableix l'obligació d'informar dels paràmetres digitals que afectin les condicions de treball en l'àmbit digital. És a dir, s'ha d'informar dels algoritmes i sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals o la contractació.

Quan s’aplicarà la Llei Rider?

El Reial Decret de la Llei Rider començarà a desplegar els seus efectes i seran d'obligat compliment a partir dels 3 mesos des de la publicació de la Llei (11 de maig de 2021). És a dir, entraria en vigor el 12 d'agost.

Com valorem la Llei Rider?

La Llei Rider regula aspectes fonamentals que des del sindicat fa molt de temps que reclamem, com és l'obligació de què les repartidores comptin amb els drets i cobertures laborals de qualsevol altra treballadora assalariada: cotitzacions, salari, vacances, prestacions, etc.

Tot i això, el Govern tenia l'oportunitat de regular profundament el sector i considerem que la Llei és insuficient i que respon a les pressions del lobby de les plataformes (vegeu l'informe ‘Anàlisi de la pressió política i social de les plataformes de repartiment’).

Reclamem una regulació global de les plataformes digitals, que atengui a les necessitats de les treballadores, no només del sector del repartiment sinó del conjunt.

Si tens algun dubte sobre la Llei Rider o vols fer-nos una consulta laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram