Poden les empreses espiar les nostres xarxes socials?

Les xarxes socials formen part del nostre dia a dia i en elles compartim molta informació sobre nosaltres que acostuma a ser pública. Sabies que les empreses utilitzen aquesta informació publicada a les xarxes socials per decidir si contractar-te? En aquest article t'expliquem quins són els límits.

Les empreses tenen en compte les xarxes socials de les candidates?

Les dades de l'Informe Talento Conectado, indiquen que el 81% de les empreses utilitza les xarxes per a consultar l'activitat de les candidates abans de contractar-les.

A més, el 34% de les organitzacions afirma haver desestimat la candidatura d'una aspirant per no tenir un perfil suficientment treballat a les xarxes socials.

Les empreses poden indagar en les nostres xarxes socials per a decidir si contractar-nos?

No existeix cap norma que impedeixi a les empreses analitzar les xarxes socials de les potencials treballadores.

Si la treballadora té un perfil obert, està donant el seu consentiment que qualsevol persona pugui veure el contingut de les seves xarxes socials i no existeix cap vulneració de la intimitat.

Seria diferent en cas que la treballadora tingués perfils privats només accessibles a 'seguidores' que ella mateixa ha d'acceptar. Les organitzacions estarien actuant en mala fe en cas de generar-se perfils falsos per tal de poder espiar aquests perfils privats.

Les empreses poden utilitzar la informació que trobin?

Tot i no existir intromissió en la intimitat en mirar un perfil públic en xarxes socials, l'empresa no pot fer ús d'aquesta informació indiscriminadament. Això significa que només podran fer servir les dades públiques relacionades amb el nostre perfil professional (a LinkedIn, per exemple) o que siguin útils i necessàries per al desenvolupament de la feina a la qual aspirem. Més informació aquí.

D'altra banda, l'article 5.1 del RGPD, el qual tracta sobre el Principi de Minimització de Dades, explica que les empreses no poden fer ús de qualsevol dada, només d'aquelles que tinguin una relació amb el lloc de treball. No ens poden discriminar ni excloure d'un procés de selecció basant-se en motius ideològics, d'orientació sexual, etc.

A més, no es poden conservar les dades més enllà del termini necessari per a l'assoliment del fi per al qual s'han tractat.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram