Sensellarisme: Dia europeu de les persones sense llar

Des de l’any 2010 el 23 de novembre se celebra el Dia europeu de les persones sense llar. Aquesta data serveix per visibilitzar el sensellarisme i sensibilitzar sobre aquesta realitat sovint oblidada. 

Què és el sensellarisme? 

El sensellarisme és una problemàtica social i estructural que fa referència a la situació en la qual una persona no té garantides les condicions mínimes d’habitatge i per tant, viu al carrer en una situació d’exclusió social. Lluny de l’estereotip que les persones sense llar acaben al carrer com a resultat únicament de les males decisions i addicions establint una mirada culpabilitzadora i estigmatitzant. Així doncs, s’ha de buscar també les causes estructurals presents en el sistema capitalista actual. 

Quines són les causes del sensellarisme? 

El sensellarisme com a fenomen complex és el resultat de la conjunció de múltiples factors o causes: 

  1. Causes estructurals: Vinculades a la situació econòmica i laboral actual (l’atur estructural, la precarietat laboral i la pèrdua de feina), els preus abusius de l’habitatge, els desnonaments i l’especulació immobiliària, etc.
  2. Causes institucionals: Relacionades amb la rigidesa en l’àmbit institucional i dels protocols d’actuació dels serveis socials i altres mecanismes d’ajut.
  3. Causes administratives: Afecten les persones migrades i les que es troben en situació administrativa irregular i algunes minories, com la comunitat romaní.
  4. Causes relacionals: Vinculades a la situació personal o familiar i a la manca de xarxa social de suport que es veu interpel·lada quan es produeix un incident, com per exemple; un divorci o la mort d’un familiar.
  5. Causes personals: Relacionades amb l’àmbit educatiu, l’edat, la dependència i l’estat de salut.

Quantes persones sense llar hi ha a Catalunya?

Segons la Fundació Arrels no hi ha dades actualitzades que permetin saber quantes persones sense llar hi ha a Catalunya. L’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya xifra que l’any 2017 (l’últim any on hi ha dades disponibles) hi ha 53.118 persones en situació de sensellarisme, de les quals, 2.347 persones vivien directament al carrer a Catalunya. 

Les dades més actualitzades provenen dels recomptes realitzats entre el 2016 i el 2021 i xifra en 1.516 persones sense llar que s’han fet en l’àmbit municipal a 12 municipis (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sabadell i Reus) que representen el 44% de la població total a Catalunya. 

Joves sense llar

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el dret a l’habitatge i a una vida digna és un dret humà bàsic i universal, i com a tal les administracions han de garantir.

Des d’Avalot lluitarem perquè totes les administracions s’involucrin per erradicar el sensellarisme. I especialment la Generalitat de Catalunya perquè destini els recursos necessaris per desenvolupar l’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya i acompanyi les polítiques d’àmbit municipal per tal d’assegurar-ne la viabilitat. 

Cal doncs, abordar de manera ferma el sensellarisme per garantir el dret a un habitatge digne per a tothom i que cap persona hagi de dormir al carrer.  Exemples com Finlàndia, que a través d’una estratègia de polítiques públiques a escala nacional quasi ha erradicat el sensellarisme ens interpel·la directament i ens posa l’exemple que és possible tenir una societat on cap persona es trobi sense llar.  

Ningú dormint al carrer!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram