Sensellarisme: Dia europeu de les persones sense llar

Des de l’any 2010 el 23 de novembre se celebra el Dia europeu de les persones sense llar. Aquesta data serveix per visibilitzar el sensellarisme i sensibilitzar sobre aquesta realitat sovint oblidada. 

Què és el sensellarisme? 

El sensellarisme és una problemàtica social i estructural que fa referència a la situació en la qual una persona no té garantides les condicions mínimes d’habitatge i per tant, viu al carrer en una situació d’exclusió social. Lluny de l’estereotip que les persones sense llar acaben al carrer com a resultat únicament de les males decisions i addicions establint una mirada culpabilitzadora i estigmatitzant. Així doncs, s’ha de buscar també les causes estructurals presents en el sistema capitalista actual. 

Quines són les causes del sensellarisme? 

El sensellarisme com a fenomen complex és el resultat de la conjunció de múltiples factors o causes: 

  1. Causes estructurals: Vinculades a la situació econòmica i laboral actual (l’atur estructural, la precarietat laboral i la pèrdua de feina), els preus abusius de l’habitatge, els desnonaments i l’especulació immobiliària, etc.
  2. Causes institucionals: Relacionades amb la rigidesa en l’àmbit institucional i dels protocols d’actuació dels serveis socials i altres mecanismes d’ajut.
  3. Causes administratives: Afecten les persones migrades i les que es troben en situació administrativa irregular i algunes minories, com la comunitat romaní.
  4. Causes relacionals: Vinculades a la situació personal o familiar i a la manca de xarxa social de suport que es veu interpel·lada quan es produeix un incident, com per exemple; un divorci o la mort d’un familiar.
  5. Causes personals: Relacionades amb l’àmbit educatiu, l’edat, la dependència i l’estat de salut.

Quantes persones sense llar hi ha a Catalunya?

Segons la Fundació Arrels no hi ha dades actualitzades que permetin saber quantes persones sense llar hi ha a Catalunya. L’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya xifra que l’any 2017 (l’últim any on hi ha dades disponibles) hi ha 53.118 persones en situació de sensellarisme, de les quals, 2.347 persones vivien directament al carrer a Catalunya. 

Les dades més actualitzades provenen dels recomptes realitzats entre el 2016 i el 2021 i xifra en 1.516 persones sense llar que s’han fet en l’àmbit municipal a 12 municipis (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Sabadell i Reus) que representen el 44% de la població total a Catalunya. 

Joves sense llar

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el dret a l’habitatge i a una vida digna és un dret humà bàsic i universal, i com a tal les administracions han de garantir.

Des d’Avalot lluitarem perquè totes les administracions s’involucrin per erradicar el sensellarisme. I especialment la Generalitat de Catalunya perquè destini els recursos necessaris per desenvolupar l’Estratègia integral per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya i acompanyi les polítiques d’àmbit municipal per tal d’assegurar-ne la viabilitat. 

Cal doncs, abordar de manera ferma el sensellarisme per garantir el dret a un habitatge digne per a tothom i que cap persona hagi de dormir al carrer.  Exemples com Finlàndia, que a través d’una estratègia de polítiques públiques a escala nacional quasi ha erradicat el sensellarisme ens interpel·la directament i ens posa l’exemple que és possible tenir una societat on cap persona es trobi sense llar.  

Ningú dormint al carrer!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram