Les joves sense llar a Barcelona

A la ciutat de Barcelona unes  4.200 persones a Barcelona no tenen llar i les dades indiquen que la situació s'està agreujant amb la COVID-19.

L’atur i la dificultat d’accedir al mercat laboral amb un salari digne que ens permeti pagar un lloguer també ha comportat que moltes joves es trobin sense llar.

En els últims anys ha augmentat el nombre de joves entre les edats compreses 16 i 25 anys vivint al carrer. Aquest augment ha estat força significatiu, ja que, representa un 62,5% en comparació a l’augment que també és greu de l’1,3% i 2,6% entre les edats compreses 36 i 45 i els 45 i 55 anys. 

Una reestructuració del mercat laboral podria pal·liar les dificultats amb la que es troben les joves per accedir al mercat laboral? 

Quines són les causes per les quals les joves es troben sense llar? 

Segons els informes de la fundació Arrels les causes són complicades d'identificar ja que les circumstàncies vitals de cada persona són diferents.

Però el que és obvi és que cal garantir els drets humans i reduir al màxim aquelles situacions estructurals que poden conduir a les persones a situacions d'exclusió social, amb les quals acabin perdent el seu habitatge o impossibilitant el seu accés.

És imprescindible lluitar per una educació pública i universal, per un mercat del treball just i per un habitatge digne.

Quin perfil de joves es troben sense llar? 

La majoria de les persones joves entre els 16 i 25 anys que estan vivint al carrer provenen de centres de menors. Aquesta xifra s’eleva al 64% en cas de joves d’origen extracomunitari i al 84% són joves d’origen marroquí. 

Aquest perfil de jove migrant menor d'edat denota que no es destinen suficients recursos i que la Llei d'Estrangeria deixa desemparades a moltes joves que emigren dels seus països d'origen.  

En els darrers anys ha augmentat en un 10% la presència al carrer de persones migrants nascudes en països extracomunitaris. Així doncs mentre que el 2016 representaven el 30% en data de 2019 hi representen el 40%

Joves sense llar i gènere

El gènere també és un factor que influeix i el 39% de les dones que viuen el carrer són nascudes a l'estat espanyol aquesta xifra és molt menor en el cas dels homes, ja que, representaria el 22%. Aquest indicador ens mostra com les dones som un col·lectiu encara més vulnerable les quals patim més les desigualtats socials.

Perquè hi ha més dones vivim al carrer que no pas homes? Pot explicar-se per les dificultats que tenen les dones a accedir a determinats llocs de treball?  O també per la precarietat laboral dins de determinats sectors majoritàriament ocupats per dones? O un altre motiu també s’explica a causa de l’escletxa salarial de gènere? 

Mesures per revertir la situació

L'habitatge i el treball són dos drets que hi consten a la Declaració Universal dels Drets Humans i així s'han de garantir. Regular el mercat de l'habitatge i millorar el mercat de treball és la millor manera d'assegurar-nos que el sensellarisme no continuï en línia ascendent.

És imprescindible que es treballi per les persones sense llar de manera integral i coordinada des de les diferents administracions. Calen polítiques que garanteixin plenament el dret a l'habitatge i la implementació d'un pla de prevenció per no haver d'actuar quan ja és massa tard.

El gènere, la nacionalitat i l'edat són factors que influeixen i acabar amb qualsevol via de discriminació és imprescindible perquè totes les persones disposin de les mateixes oportunitats per accedir al mercat laboral i de retruc accedir a un habitatge digne. 

Si voleu més informació sobre la situació de les persones sense llar us adjuntem l’informe elaborat per la Fundació Arrels.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

“L’SMI és l’eina redistributiva que al nostre país permet que hi hagi més cohesió i igualtat a la societat" Núria Gilgado, secr Acció Sindical #UGTdeCatalunya Aquest SMI seria, segons càlculs sindicals, de 1.239 euros a Catalunya.
➡️Reportatge @MonDiari https://elmon.cat/economia/el-salari-minim-ni-panacea-laboral-ni-ruina-empresarial-203088/

📝 Virginia Woolf es va posicionar sobre les injustícies que patim les #dones en una època en la qual era inadmissible 🙌🏻

📆 Avui que l'autora faria 139 anys, us proposem fer un breu repàs al seu llegat social i #feminista ✊🏼

👉🏼 https://avalot.cat/virginia-woolf-feminisme/

#VirginiaWoolf

4

⚠️ No existeix CAP web ni número de telèfon d'atenció directa per assessorar-nos sobre l'avortament.

Els sistemes d'informació institucionals relacionats amb l'avortament són altament deficitaris i sovint mostren informació incompleta.

Revertim-ho 👉🏾 http://vkm.is/vullavortar

🗣 Recorda que les restriccions per frenar els contagis de #COVID19 es mantenen dues setmanes més.

Tota la info aquí 👉 https://avalot.cat/noves-restriccions-des-del-7-de-gener/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram