El virus de la patronal: exigim la signatura del preacord!

Des de fa molts mesos els sindicats majoritaris estem mantenint reunions amb les dues patronals principals del nostre país, Foment del Treball i PIMEC, mitjançant l'espai de diàleg que ens ofereix el CRL. Ens han reconegut el paper fonamental que tenim les persones joves, sent el futur de la nostra societat i que cal integrar-nos dins el mercat laboral, per impulsar i assegurar la prosperitat com a societat, la de les empreses i els països mitjançant la formació, la preparació i l'experiència. Les persones joves som un element clau.

Prova d'això, són aquests preacords negociats, per materialitzar en recomanacions a la negociació col·lectiva per tal que serveixin de referència en les agents implicades en les signatures dels convenis col·lectius. Així doncs, vam preacordar entre altres aspectes:

 • Identificar els grups de feina on és lícit utilitzar el contracte en pràctiques.
 • Que la representació sindical tingui coneixement del nombre de persones becàries dins l'empresa, ja siguin beques, formació i aprenentatge o pràctiques no laborals.
 • Incloure als contractes d'aprenentatge els itineraris que se seguiran dins les empreses i quines competències s'adquiriran, proporcionant els coneixements necessaris per desenvolupar la feina. De manera paral·lela, avaluar periòdicament l'experiència i les competències adquirides.
 • Definir requisits, competències i recursos dels quals ha de disposar la persona tutora. Així com, ha de gaudir de formació en prevenció de riscos laborals corresponent al lloc treball de la persona jove.
 • Recollir al conveni col·lectiu l'accés de les persones becàries els beneficis socials que l'empresa ofereix a les altres persones treballadores.
 • Afavorir la contractació estable, preferentment en persones amb menys de 30 anys i joves aturades. També, equiparant la jornada, el grup professional i el salari base en el cas dels contractes de relleu.
 • Establir clàusules de flexibilitat horària, de polítiques de formació adequades a les necessitats presents i futures i de reducció de la jornada anual. També proposant la jornada laboral continuada durant tot l'any i la creació de bossa d'hores de gestió individualitzada.
 • Facilitar a les persones joves l'elecció dels dies i les hores en les quals desenvoluparan la seva feina complint amb un nombre d'hores anuals determinat.
 • Remunerar els permisos per a exàmens vinculats a obtenir un títol acadèmic o professional que pugui millorar o perfeccionar les tasques que realitza dins l'empresa.
 • Garantir la salut laboral pel que, el pla de prevenció de riscos laborals ha de tenir en compte les interaccions entre joves en pràctiques i les persones treballadores.

HAN TRENCAT EL PREACORD

Quan ja s'estava a punt de tancar el preacord, a falta només de la darrera reunió i sense donar cap motiu, s'han fet enrere. Encara no coneixem el perquè de la seva negativa. Just quan va esclatar la pandèmia mundial, que encara ens ha portat més precarietat laboral a les joves. Segons diversos informes, tals com l'elaborat per l'Observatori de la Joventut o el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, queda demostrat per les dades que les joves som les persones més vulnerables laboralment.

Una vegada més volem posar especial èmfasi en les joves becàries, en totes les seves modalitats. Són persones que malgrat estar desenvolupant una feina dins d'una empresa no tenen contracte laboral, i per tant, no son personal laboral de les empreses i no estan emparades pels drets de les persones treballadores.

En aquests moments, això cobra especial rellevància en el cas del sector sanitari i hospitalari, així com a la resta de sectors estratègics dins de la societat. Dins del context en el qual vivim, s'han hagut d'accelerar algunes contractacions, fins i tot de gent que encara no té acabada la seva formació.

Pensem que és un gran error obviar aquests preacords que impulsarien de manera notòria les condicions laborals de les persones joves ara que estem començant a pagar el preu del virus Covid19.

Des de l'Avalot exigim a les patronals, Foment del Treball i Pimec, que demostrin el seu veritable interès pel jovent i pel país signant aquest preacord.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram