És l'okupació un problema real per a la classe treballadora?

L'agenda mediàtica

Fa molts dies que escoltem constantment notícies alertant-nos. Enmig d'una pandèmia i una crisi econòmica que està passant factura a moltes persones i sectors, els mitjans de comunicació han posat al centre de l'agenda mediàtica el tema de l'okupació, fet que alguns partits estan aprofitant per enviar missatges polítics.

Però és l'ocupació un problema real per a la majoria de la població? Ho analitzem. 

Les xifres reals de l'okupació

Els habitatges ocupats sense contracte a l'estat espanyol no representen ni un 0,34% del total (estudi Institut Cerdà, 2017) i d'aquest total només 1 de cada 10 habitatges s'identifica com a "problemàtic" (un 0,03%). La gran majoria d'habitatges ocupats (4 de cada 5) pertanyen a bancs, fons voltor i grans empreses.

Posant-les en perspectiva, les xifres d'ocupacions són absolutament ridícules si les comparem amb les de desnonaments: més de 700.000 famílies han estat desallotjades en els darrers deu anys pels mateixos bancs que les treballadores vam rescatar en la darrera crisi econòmica.

La problemàtica de l'habitatge

Els lloguers han pujat un 60% a Catalunya des de l'any 2015 i a Espanya existeixen més de 3,5 milions d'habitatges buits. Aquest és el veritable problema.

Segons les dades de l'Obra Social BCN, tres de cada quatre persones que ocupen ho fan perquè no poden assumir el pagament d'un habitatge, perquè la realitat laboral i salarial està totalment desvinculada dels preus del mercat de l'habitatge. L'ocupació és una condició lligada a la precarietat, no pas un luxe.

Per què en comptes d'ocupació no parlem d'habitatge social assequible i de polítiques d'habitatge que garanteixin l'accés?

Conseqüències de l'alarmisme sobre l'okupació

Què aconsegueixen amb l'excés de notícies? És potser un alarmisme interessat?

  • Desviar el focus: assenyalen com a culpable a qui ha vist vulnerat el seu dret a l'habitatge en comptes d'explicar les causes reals de per què aquest dret no s'està garantint.
  • Inculcar por: tracten de fer-nos creure que en qualsevol moment ens poden ocupar el nostre pis i que no podem fer res al respecte (això és fals, ja que el dret a la propietat privada està jurídicament protegit a Espanya). 
  • Beneficiar les especulacions: l'alarmisme reforça els privilegis dels fons voltor, de les grans empreses i les grans tenidores que especulen amb l'habitatge.

Com ens afecta l'okupació a les joves?

La problemàtica real del jovent no és l'okupació, sinó la impossibilitat d'emancipar-nos: només 2 de cada 10 joves ho podem fer.

A finals del 2019 només el 18,7% del jovent residia fora del domicili familiar, la pitjor dada d'emancipació juvenil a Espanya des del 2002. A Catalunya la taxa d'emancipació juvenil és lleugerament més elevada però va a la baixa i en els darrers anys ha passat del 33% al 20%.

És a dir, els preus de l'habitatge continuen sent inassolibles per a la majoria del jovent.

Llogar un domicili per una jove assalariada suposa el 90,7% del sou net mitjà. A Barcelona un 110%.

Comprar un habitatge suposaria el 60,4% del salari (dades Observatori d'Emancipació), però les opcions de compra són inassumibles per la majoria a causa dels requisits previs de solvència i estalvi que molt poques joves poden tenir. 

Et recomanem: joves sense llar a Barcelona.

Conclusions

  • Hi ha un alarmisme injustificat sobre l'okupació. La majoria de les persones a l'estat espanyol (i encara menys si som joves) no ens podem permetre una primera residència en propietat, encara menys una segona que pugui ser ocupada quan no hi som.
  • Hi ha milers de casos més de famílies desallotjades per bancs que famílies que perden el seu domicili a causa d'una ocupació. La manera en la qual hem normalitzat i acceptat el primer cas és el realment preocupant.
  • Segurament els problemes amb l'okupació s'arreglarien si es garantís veritablement el dret a l'habitatge i la millor manera de fer-ho és regulant el mercat de l'habitatge i millorar el mercat de treball.

El que necessitem són lleis que garanteixin el dret a l'habitatge, no discursos que ens alertin de la possibilitat de que ens ocupin uns pisos en propietat que no podem tenir i difícilment tindrem mai!

Llegeix el nostre informe sobre emancipació juvenil i habitatge digne.

GUIA JOVE LABORAL

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

👩🏾‍🦱Coneixes a Marsha P. Johnson?

✊Va ser una dona afroamericana, trans, treballadora sexual i activista pels drets LGTBIQ.

📢És una referent per al moviment LGTBIQ.

Vols saber més d'ella?👉https://avalot.cat/marsha-p-johnson/

Els joves són un dels principals beneficiaris de la reforma laboral, que ha duplicat la signatura de contractes indefinits, segons @avalotcat
https://www.ua1.cat/articles/294548/els-joves-son-un-dels-principals-beneficiaris-de-la-reforma-laboral-que-ha-duplicat-la-signatura-de-contractes-indefinits

❗️QUÈ PUC FER SI VULL CAPITALITZAR L’ATUR?

📢La capitalització de l'atur serveix per fomentar la creació de negocis autònoms.

👀Es tracta de fer un abonament anticipat de la prestació d’atur pendent de cobrar.

T’expliquem tot el que has de saber!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

🌞Ja arriben les vacances d’estiu!
❗Les vacances són un aspecte important de l’àmbit laboral.

A continuació t’expliquem tots els aspectes que has de tenir en compte sobre les vacances! 👉https://avalot.cat/les-vacances/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram