DRETS DE LES TREBALLADORES DURANT EL TREBALL A DISTÀNCIA
Dret a la formació. Les empreses hauran d’adoptar les mesures necessàries per garantir la participació efectiva en les accions formatives de les treballadores a distància i també hauran de garantir a aquestes, la formació necessària per a l’adequat desenvolupament de la seva activitat.
Dret a la promoció professional. L’empresa haurà d’informar de les possibilitat d’ascens que es produeixin.
Dret a la dotació i manteniment de mitjans, equips i eines. Això inclou qualsevol material que necessitis per desenvolupar la teva feina habitual.
Dret a l’abonament i compensació de despeses. Els convenis col·lectius podran establir els mecanismes per a la determinació i compensació de despeses.
Dret a l’horari flexible. Es podrà flexibilitzar l’horari de conformitat amb els termes establerts a l’acord i a la negociació col·lectiva.
Dret a un registre horari adequat. El registre de jornada segueix sent obligatori tot i treballar a distància.
Avaluació de riscos i planificació de l’activitat preventiva. L’avaluació de riscos haurà de tenir en compte els riscos característics d’aquesta modalitat, posant especial atenció als factors psicosocials, ergonòmics i organitzatius. L’empresa haurà d’obtenir tota la informació sobre els riscos als que està exposada la treballadora a distància. Per obtenir aquesta informació pot exigir la visita al domicili que necessitarà sempre el permís de la treballadora.
Dret a la intimitat i a la protecció de dades. La utilització dels mitjans telemàtics i el control de la prestació laboral garantirà el dret a la intimitat i a la protecció de dades. La empresa no podrà exigir la instal·lació de programes o aplicacions en dispositiu propietat de la persona treballadora.
Dret a la desconnexió digital. El deure empresarial de garantir la desconnexió comporta una limitació de l’ús dels mitjans tecnològics de comunicació empresarial i de treball durant els períodes de descans. L’empresa, prèvia audiència amb la representació legal de les persones treballadores, elaborarà una política interna on es defineixi les modalitat d’exercici del dret a la desconnexió i les accions de formació i de sensibilització del personal sobre un ús raonable de les eines tecnològiques que eviti el risc de fatiga informàtica.
Drets col·lectius de les treballadores a distància. La negociació col·lectiva podrà establir les condicions per garantir l’exercici dels drets col·lectius. En aquest sentit, l’empresa haurà de subministrar a la representació legal de les treballadores els elements concrets pel desenvolupament de la seva activitat representativa i haurà de garantir que les persones treballadores a distància poden participar de manera efectiva en les activitats organitzades o convocades per la representació legal.
LA REGULACIÓ DEL TREBALL A DISTÀNCIA
Aquest contingut forma part de la GUIA DE TREBALL A DISTÀNCIA I TELETREBALL que hem elaborat des de l'Avalot, on analitzem de manera molt didàctica la nova llei i t'expliquem tot el que has de saber per defensar els teus drets i que no t'enganyin! Te la pots descarregar fent clic a la imatge:
“L’SMI és l’eina redistributiva que al nostre país permet que hi hagi més cohesió i igualtat a la societat" Núria Gilgado, secr Acció Sindical #UGTdeCatalunya Aquest SMI seria, segons càlculs sindicals, de 1.239 euros a Catalunya.
➡️Reportatge @MonDiari https://elmon.cat/economia/el-salari-minim-ni-panacea-laboral-ni-ruina-empresarial-203088/
Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral
Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
BÚSTIA PRECÀRIA
Emplena el següent formulari per fer-nos arribar el teu dubte laboral, experiència o denúncia i des de l’Avalot et donarem una resposta el més aviat possible!
L'AVALOT – Joves de la UGT de Catalunya utilitza galetes (cookies) tant pròpies com de tercers. Si continueu navegant per aquest lloc web, mostreu el vostre consentiment inequívoc per a aquest tractament. Si desitgeu més informació consulteu la nostra política de galetes.ACCEPTO