El Real decret llei 28/2020, del 22 de setembre, regula el treball a distància que es presti, en un període de temps de referència de 3 mesos, un mínim del 30% de la jornada, o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball.
Per exemple, a una treballadora que tingui una jornada de 40 hores setmanals i treballi dos dies (16 hores) des de casa, se li ha d'aplicar la nova llei.
No serà d’aplicació al personal al servei de l’Administració Pública (disposició addicional segona).
Sí. Les persones que teletreballin tindran els mateixos drets que si prestessin els serveis en el centre de treball de l’empresa i per tant, no podran patir cap perjudici en cap de les seves condicions laborals.
Això inclou retribució, estabilitat en l’ocupació, temps de treball, formació i promoció professional, conciliació i coresponsabilitat.
Les empreses estan obligades a evitar qualsevol tipus de discriminació, directa o indirecta, particularment per raó de sexe, de les persones que presten serveis a distància.
Sí. Les treballadores ens podem negar a treballar des de casa i ni això ni les dificultats pel desenvolupament adequat de l’activitat laboral a distància, no seran causa justificativa d'acomiadament ni de la modificació de les condicions laborals.
La decisió de treballar a distància serà reversible tant per a l’empresa com per la persona treballadora.
Sí, l'acord haurà de realitzar-se per escrit i podrà formar part del contracte inicial o realitzar-se amb posterioritat.
L’empresa haurà d’entregar a la representació legal de les treballadores una còpia de tots els acords, en un termini no superior a 10 dies des de la seva formalització. Posteriorment, aquesta còpia s’enviarà a l’oficina d’ocupació.
La modificació de les condicions establertes, inclòs el percentatge de presencialitat, haurà de ser objecte d’acord entre l’empresa i la treballadora, formalitzant-se per escrit.
Les persones que realitzen teletreball des de l’inici de la relació laboral durant la totalitat de la seva jornada, tindran prioritat per ocupar llocs e treball que es realitzen total o parcialment de manera presencial.
Els convenis o acords col·lectius podran establir els mecanismes i criteris pels que la persona treballadora presencial pot passar a treball a distància o viceversa, així com preferències vinculades a determinades circumstàncies.
Totes les treballadores estem obligades a fer el registre de la nostra jornada laboral. També haurem de complir amb les instruccions que hagi establert l’empresa sobre:
L’empresa podrà adoptar les mesures que consideri més oportunes de vigilància i control per verificar el compliment de les obligacions i deures laborals de la persona treballadora a distància.
S'aplica la mateixa regulació però amb algunes modificacions.
En els contractes de treball celebrats amb menors i en els contractes en pràctiques i per a la formació i l’aprenentatge, només serà vàlid aquell acord de treball a distància que garanteixi, com a mínim, un percentatge del 50% de prestació de serveis presencials.
La normativa concedeix molta importància a la negociació col·lectiva, que podrà fixar les condicions per garantir l'exercici dels drets de les treballadores a distància tenint en compte les particularitats de l'activitat de l'empresa i sector.
S'estableix que correspon a la negociació col·lectiva el desenvolupament de les següents matèries:
Visita aquest article per saber tots els detalls sobre els drets de les treballadores en el treball a distància.
Aquesta llei serà aplicable a les relacions de treball vigents que estiguessin regulades, amb anterioritat a la seva publicació, per convenis o acords col·lectius sobre condicions de prestació de serveis a distància. En cap cas però, aquesta norma podrà tenir com a conseqüència la compensació, absorció o desaparició de cap dret o condició més beneficiosa que es vingués
gaudint (disposició transitòria primera).
Aquest contingut forma part de la GUIA DE TREBALL A DISTÀNCIA I TELETREBALL que hem elaborat des de l'Avalot, on analitzem de manera molt didàctica la nova llei i t'expliquem tot el que has de saber per defensar els teus drets i que no t'enganyin! Te la pots descarregar fent clic a la imatge:
Pots trobar més informació en aquest document de la UGT de Catalunya.