Fa pocs dies la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va anunciar que una veintena de discoteques catalanes disposaran de taps per a les begudes.
La mesura vol evitar que s'introdueixin drogues a les begudes per cometre agressions sexual mitjançant la submissió química.
A priori, la mesura pot semblar que és positiva, però realment no és més que un pegat. Per solucionar-ho veritablement hauríem d’anar a l’arrel del problema perquè tot plegat és més complex i òbviament no se solucionarà amb aquesta mesura.
Per reduir les agressions sexuals fa falta un canvi profund a tots els nivells. Entenent que les violències sexual no són quelcom individual, sinó social i estructural, calen mecanismes integrals e interdisciplinars que permetin la seva eradicació.
En aquest sentit, la nova Llei Orgànica de Garantia Integral de Llibertat Sexual estableix mesures de formació per a les professionals amb responsabilitat directa en la prevenció i detecció de la violència sexual, com per exemple, l’àmbit judicial, sovint molt criticat per la revictimització que provoca a les víctimes.
Poder habitar l’espai públic amb llibertat i seguretat, avui en dia, no està assegurat per a tothom. Especialment preocupant és l’augment de violència i agressions que pateixen les dones, les persones LGTBI, les persones racialitzades i migrants, les persones amb discapacitat, etc. en l’espai públic. I és que l’ús de l’espai públic no és quelcom neutral i es veu en la violència que s’exerceix en ell.
Entenem doncs, que mesures com la de disposar de taps per a les begudes tornen a posar el focus en les potencials víctimes i no pas en modificar els comportaments dels potencials agressors. Portem molts anys de missatges i mesures des de l’àmbit institucional que van destinades a “protegir” les dones, però que no criminalitzen els homes i aquest no és el camí.
De fet, no és estrany que les dones deixem d’habitar determinats indrets a determinades hores per culpa i conseqüència de la violència estructural que s’exerceix contra nosaltres però relegar-nos a l’espai privat, on també d’exerceix violència, no és la solució.
Tenim dret a poder viure amb llibertat i sense violència.