Criptomonedes i medi ambient: quin impacte tenen?

En els últims temps les criptomonedes s'han popularitzat fins a convertir-se en un fenomen social. Com passa amb les cases d'apostes i els jocs d'atzar, moltes joves busquen en les criptomonedes una mena de prosperitat fàcil. Les joves i els col·lectius vulnerables, som les més exposades als efectes negatius d'aquesta mena de negocis. Però sabies que les criptomonedes també tenen efectes negatius en el medi ambient? T'ho expliquem.

Què són les criptomonedes?

Les criptomonedes són monedes virtuals que permeten realitzar compravenda de productes i serveis a escala global sense que operi cap intermediació de cap entitat bancària ni cap govern.

Existeixen moltes criptomonedes, però la més coneguda és el Bitcoin.

Les criptomonedes operen mitjançant la figura de la persona minera que és l'encarregada, a través d'un software, de produir un "codi hash". Cada transacció requereix validació que s'efectua a través d'un sistema anomenat "blockchain" i per això es necessita energia.

Així doncs, aquest procés requereix una gran capacitat de computació que requereix una forta despesa d'electricitat, el que es tradueix en un elevat cost econòmic i mediambiental. Per tant, podem afirmar que l'afectació de les criptomonedes al medi ambient és directa.

Com afecten les criptomonedes en el medi ambient?

Les criptomonedes requereixen uns processos de validació i processament de les actuacions. Aquestes operacions les realitzen equips informàtics que han d'estar contínuament en funcionament. Aquestes plantes d'equips informàtics es coneixen com a "granges de minat" i consumeixen molta quantitat d'energia barata, produïda sobretot per la Xina i provinent majoritàriament del carbó.

Com assegura un estudi elaborat per un grup d'expertes de Cambridge es calcula que la petjada ecològica de bitcoin és enorme, ja que, si fos un país, seria un dels 30 més contaminants.

Quina seria la solució?

Diverses veus expertes ja han alertat que el model de consum creat per les criptomonedes, vídeos i plataformes d'entreteniment en streaming com per exemple, Netflix o HBO és altament contaminant i que s'ha de repensar en clau ecològica.

La solució, avalada per a majoria de les expertes, no seria la seva eliminació sinó que implicaria abastir els servidors amb energia verda.

Cal ser conscients que la crisi climàtica és la conseqüència d'un sistema capitalista neoliberal que se sustenta en la consecució de recursos sense tenir cura ni de les persones ni del planeta. Davant d'aquesta crisi ecològica global, es requereixen polítiques ambicioses que plantegin solucions reals als problemes estructurals.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram