SMI: per què és vital augmentar-lo?

El salari mínim interprofessional (SMI) fa referència al salari límit, per baix, que hauria de guanyar una treballadora per llei. En altres paraules, indica el mínim que s'ha de pagar a una treballadora per llei.

Actualment, l'SMI es troba en 950 euros/mes en 14 mensualitats, la qual cosa suposa un augment del 45% respecte als 655 euros de 2016. Però cal reivindicar i denunciar que amb 950 euros al mes no es pot garantir una vida digna.

T'interessa: Com es calcula el salari net?

Cal augmentar l'SMI

L'SMI s'ha d'augmentar com a mínim als 1000 euros mensuals, la qual cosa suposaria una pujada de prop del 5% respecte al 2020.

L'impacte de la crisi de la COVID-19 sobre els salaris ha estat major a l'estat espanyol que en altres països de la UE i la pèrdua de massa salarial ha estat pràcticament la major de la UE, afectant especialment els col·lectius més vulnerables.

El govern espanyol es va comprometre a augmentar el salari mínim interprofessional i no ho està complint. Congelar l'SMI no és una opció per a la classe treballadora.

A més, com a signant de la Carta Social Europea, l'estat espanyol està obligat a aplicar l'acord del Consell Europeu de situar l'SMI en el 60% dl sou mitjà, la qual cosa equival als 1.180 euros mensuals (amb dues pagues extraordinàries, i sempre en net), ja que l'any passat el segon país es va situar en 27.537 € en el còmput anual.

Els països europeus ja han augmentat o estan augmentant l'SMI: 4,7% a Portugal, 2,7% a Alemanya, 1% a França, 2% a Holanda, 2,8% a Luxemburg, 7,7% a Polònia, 7,4% a Eslovàquia, 6,6% a Bulgària i fins a un 16,3% a Letònia.

Motius i beneficis de l'augment de l’SMI

Augmentar l'SMI augmenta l'ocupació, com s'ha vist en l'experiència dels anys passats. Entre 2017, quan el salari mínim va superar la barrera dels 700 euros, i 2019, quan va arribar als 900, es van crear a Espanya una mica més d'un milió de llocs de treball assalariat, als quals se'ls va afegir un altre mig milió llarg amb l'SMI més elevat de la història.

Evitar que la crisi produïda pel context social i econòmic recaigui un altre cop damunt de les persones treballadores.

Les beneficiàries de la pujada de l'SMI es concentren en els estrats de renda més baixos de país i els col·lectius que cobren l'SMI destinen la totalitat dels recursos a consum, el que afavorirà el creixement econòmic via demanda interna.

És una manera d'igualar cap amunt en lloc de fer-ho cap avall, el que actua directament i a la baixa sobre factors com la precarització de l'ocupació, la parcialitat o la temporalitat.

Elevar l'SMI té un efecte de distribució de la riquesa que no requereix la posada en marxa d'eines fiscals, com passaria si es fes a través d'un impost, ni tampoc genera despesa pública, ja que l'Administració no intervé en aquesta transferència.

Mobilitzem-nos!

Per al pròxim 18 de febrer convoquem concentracions arreu del territori per exigir que s'implementin les mesures essencials per garantir la igualtat social i la distribució de la riquesa:

  1. Exigim al Govern estatal que compleixi amb l'augment de l'SMI, que derogui les reformes laborals i la reforma de pensions del 2013.
  2. Reclamem al nou Parlament de Catalunya que activi immediatament l'aprovació dels pressupostos, reactivi l'economia per mantenir l'ocupació i generar nous llocs de treball de qualitat, es reforci el sistema sanitari i les residències, i es protegeixi les persones del risc de pobresa, ampliant ajuts i la renda garantida de ciutadania.
  3. Demanem a tots dos governs que no restin inactius davant de situacions insostenibles, com l'abús de les plataformes digitals, la situació de les treballadores de la llar i les cures, el treball agrari o el col·lapse dels sistemes d'ocupació.
  4. Reclamem la negociació urgent de plans de xoc per als sectors del turisme, l'hostaleria, la indústria, l'agrari i els serveis públics.

Ens trobem el dia 18 a les 12h a:

  • Delegació del Govern a BARCELONA (c. Mallorca, 278)
  • Subdelegació del Govern a LLEIDA (pl. de la Pau, 1)
  • Subdelegació del Govern a TARRAGONA (pl. Imperial Tàrraco)
  • Subdelegació del Govern a GIRONA (Gran Via de Jaume I)

Per a més informació, fes clic aquí.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram