Clara Campoamor: la llibertat s'aprèn exercint-la

El 12 de febrer de 1888 va néixer Carmen Eulalia Campoamor Rodríguez, més coneguda com a Clara Campoamor. Va néixer a Madrid i fou una advocada, escriptora i política activista pels drets de les dones.

Qui va ser Clara Campoamor?

Va ser advocada, escriptora i defensora dels drets de les dones a Espanya.

Va ser una de les impulsores del dret de sufragi femení que per primera vegada es va aprovar l’any 1931. Les dones vam poder votar per primera vegada a Espanya a les eleccions de 1933.

A l’inici de la guerra civil espanyola es va exiliar a Ginebra i finalment va morir a l’exili a Suïssa a causa d’un càncer el 30 abril de 1972. 

El sufragi femení

Va ser escollida ministra durant la II República per la circumscripció de Madrid.

El Partit Radical Socialista va enfrontar les dues posicions contraposades: Victoria Kent que s’hi negava al sufragi femení perquè considerava les dones incapaces d’independitzar-se de l’Església i dels marits o pares i defensava que es produís abans un canvi de mentalitat de la societat espanyola, i Clara Campoamor que defensava el vot de les dones.

El conegut debat es va celebrar l’1 d’octubre  de 1931. El debat va proclamar guanyadora la posició de Campoamor per 161 vots en contra dels 121 de la posició defensada per Kent.

Clara Campoamor defensava la igualtat i també el dret de les dones a equivocar-se igual que el tenien els homes.

"¿No sufrimos las mujeres las consecuencias de la legislación? ¿No pagamos impuestos para sostener al Estado? ¿Cómo puede decirse que la mujer no ha luchado y que necesita largos años para demostrar su capacidad? Y, ¿por qué no los hombres? Somos producto de dos seres; no hay incapacidad posible de vosotros a mí, ni de mí a vosotros. Desconocer esto es negar la realidad. Negadlo si queréis; sois libres de ello, pero sólo en virtud de un derecho que habéis (perdonadme la palabra, que digo sólo por su claridad y no con espíritu agresivo) detentado, porque os disteis a vosotros mismos las leyes; pero no porque tengáis un derecho natural para poner al margen a la mujer".

L'exili de Clara Campoamor

En la seva època a l’exili va ser molt crítica amb els republicans i republicanes, ja que considerava que obstaculitzaven la igualtat de gènere.

Campoamor finalment va morir a l’exili a Suïssa a causa d’un càncer el 30 abril de 1972. Està enterrada al Cementeri de Polloe a Donosti (Guipúscoa).

Ja en democràcia es va recuperar i valorar la figura de Clara Campoamor com a pionera en la lluita per la igualtat i els drets de les dones a Espanya.

Qui va ser Simone de Beauvoir?

Qui va ser Virginia Woolf?

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram