Simone de Beauvoir: les seves aportacions al feminisme

El proper 9 de gener Simone de Beauvoir faria 113 anys. Va néixer a París i és coneguda per les seves teories i obres feministes.  Fem un repàs a la seva trajectòria i aportacions al feminisme.

Qui va ser Simone de Beauvoir?

Simone de Beauvoir ha deixat una consolidada i valuosa herència feminista, moltes de les aportacions i reivindicacions que va realitzar l'autora a l'època encara són vigents.

Simone de Beauvoir era filla d’una família burgesa amb forts costums i tradicions de moral catòlica. L’any 1929 es va graduar en Filosofia per la Universitat Sorbona de París. Va poder estar exercint com a professora fins a l’any 1943, ja que, va haver d’abandonar el càrrec forçadament a instàncies d’una família que es va queixar de les idees considerades poc apropiades amb les quals ensenyava. 

Així doncs, Simone de Beauvoir va començar a dedicar-se a l’escriptura per poder transmetre la seva ideologia i quina era la seva posició davant de moltes construccions socials de l’època. Les seves obres han deixat una forta impremta a causa del seu discurs transgressor per les ideologies de l’època.

La seva obra amb més ressò és 'El segon sexe' (1949), que va ser força criticada per molts sectors de la societat, ja que realitza una crítica dels valors patriarcals impregnant a la societat de l’època. De Beauvoir reivindica una igualtat entre dones i homes davant de les Institucions i la Justícia com també el progrés intel·lectual i professional de la dona.

La lluita feminista de Simone de Beauvoir

Juntament amb altres feministes de l’època va fundar “La Lliga pels Drets de la Dona”. L’any 1974 va assumir-ne la presidència. 

Va focalitzar part de la seva lluita a l’injust desplaçament de les dones dins de l’esfera reproductiva sent les dones les principals encarregades de les tasques de la llar. Aquest desplaçament impedia i segueix impedint que les dones disposem de les mateixes oportunitats intel·lectuals i professionals, són un factor que impedeix la igualtat d’accés en el mercat de treball.

Simone de Beauvoir va fer front al paper que les dones assumien en les tasques domèstiques, reproductives i de cures, que suposaven (i encara avui suposen) un manca de llibertat.

La lluita feminista de les nostres avantpassades encara continua i així serà fins que les dones visquem amb igualtat de condicions en tots els àmbits i amb totes les dimensions com a persones.  

El Segon Sexe

En aquest llibre de Simone de Beauvior es fonamenta la filosofia feminista i les teories del sexe i el gènere.

El "Segon Sexe" es va publicar l’any 1949,  el qual recopila tot un conjunt de crítiques a la societat patriarcal del moment i que si en fem una llegida avui dia ens fa pensar que hi ha hagut un avenç amb la situació de les dones respecte a les nostres avantpassades, però també ens farà repensar hi ha moltes altres situacions amb les quals encara hem de seguir teixint camí i sumant forces per canviar-ho. Aquesta obra marca l’inici de la seva lluita feminista. 

L’obra del Segon Sexe té per peculiaritat el tractament que De Beauvoir fa de la dona. En aquesta obra relata la condició de la dona i es formula la seva frase més coneguda: “No es neix dona, s’arriba a ser-ho”

Génere i feminisme existencialista

L'existencialisme planteja que les humanes tenim la capacitat de construir-nos i decidir, i és sobre aquest fonament que De Beauvoir qüestiona el concepte de "dona" i proposa que el sexe no defineix el que és ser dona. El seu argumentari gira al voltant de que el concepte de "femení" relacionat amb les dones és una construcció social.

Simone de Beauvoir és una de les primeres teòriques feministes en obrir la porta a qüestionar la relació entre el gènere i el sexe i plantejar la seva separació.

En defensa del dret a l'avortament

De Beauvoir també es va mostrar molt activa en la defensa del dret a l’avortament.

Juntament amb altres dones, va ser impulsora i redactora del Manifest de les 343. En aquest manifest De Beauvoir assegurava i reconeixia haver avortat.

La publicació d'aquest document en aquella època significava ser perseguides i sotmeses, i és un dels exemples més famosos de desobediència civil a França.

Si vols saber més sobre la vida i les teories de l'autora, pots llegir alguna de les seves novel·les i assajos.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram