Virginia Woolf: el seu llegat social i feminista

El 25 de gener de 1882 va néixer Adeline Virgina Stephen, més coneguda com a Virginia Woolf.

Aprofitant que avui fa 139 anys d'aquesta data, volem escriure aquest article explicant qui va ser i quin llegat va deixar en les nostres societats.

Llegeix també: Simone de Beauvoir, les seves aportacions al feminisme.

"Durant la major part de la història, “Anònim” era una dona"

El compromís social de Virginia Woolf

Virginia Woolf es va atrevir a posicionar-se públicament sobre les injustícies que patim les dones en una època en la qual era inadmissible. Es mobilitzava per la igualtat d'oportunitats de les dones en l'accés a l'educació i a un sou digne, al mateix temps que criticava que en política les dones i les nostres opinions no tinguessin cabuda.

Va estar sempre molt compromesa socialment, tant com a militant feminista com compromesa amb l'esquerra i l'antifeixisme, de fet durant la Guerra Civil espanyola va donar suport obertament al govern republicà.

Mare del feminisme contemporani

Woolf és considerada una de les mares del feminisme contemporani i el seu llegat ha deixat grans reflexions sobre els rols de gènere designats socials. Mitjançant la literatura va lluitar contra el masclisme i va servir d'altaveu contra els convencionalismes establerts.

La seva obra 'Una cambra pròpia' va ser fonamental per al pensament feminista al segle XX. Aquest llibre recull algunes de les conferències de l'autora a Cambridge, on analitza la relació entre la literatura i les dones, i explica que per poder escriure necessitem independència econòmica i personal.

No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment.

En l'actualitat encara lluitem contra la bretxa salarial, però Virginia Woolf a mitjans del segle XX ja criticava aquesta escletxa que existeix per a les dones: criticava el patriarcat que sustentat en la propietat privada i en un el sistema laboral del tot masclista.

La sexualitat segons Virginia Woolf

Virginia Woolf sostenia que "masculí" o "femení" i diverses característiques adjudicades a les dones o els homes són construccions socials.

L'autora mai va amagar la seva orientació sexual i va viure la seva condició de bisexual sense ocultar-lo mai, tot i les crítiques de l'època. Es va casar el 1912 amb Leonard Woolf, però va viure diferents relacions amb Violet Dickinson o Vita Sackville-West entre d'altres.

En l'àmbit literari, Virgina Woolf destaca perquè en els seus textos des de sempre va escriure amb tota llibertat sobre la sexualitat, amb un estil molt directe i reconeixible. De fet, una de les seves obres més famoses, 'Orlando', narra la història d'una heroïna trans i bisexual.

Vida interna

Va publicar més de 30 llibres i destacà per escriure molt al voltant de les dones i els nostres mons interns. Li donava molt protagonisme a les emocions de les dones i les nostres experiències internes, i de fet en les seves novel·les destaca el focus que posa en el monòleg interior i a les interpretacions socials de les seves personatges.

Woolf va ser diagnosticada amb el que avui dia coneixem per trastorn bipolar i va patir diverses depressions al llarg de la seva vida. Després de diversos intents, va suïcidar-se el 28 de març de 1941, omplint les seves butxaques de pedres i ofegant-se al riu Ouse.

Quin és el teu llibre preferit de Virginia Woolf? Deixa’ns un comentari! 

Llibres i articles recomanats: 

  • La senyora Dalloway, 1925.
  • Al far, 1927.
  • Orlando, 1928.
  • Una cambra pròpia, 1929.
  • Virginia Woolf y su habitación pròpia, Sofía Viramontes - Gatopardo

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram