El sexpreading és una forma de violència sexual i de gènere. Com a tal, la seva identificació i erradicació és clau. A continuació, t’expliquem tots els detalls!
El sexpreading és la pràctica de difondre fotografies íntimes o de contingut sexual d’altres sense el seu consentiment a través de xarxes socials, aplicacions de missatgeria instantània o Internet.
Sí. El sexpreading és una forma de violència sexual i de gènere, que busca mantenir el control social exercit pel sistema cisheteropatriarcal a través del conjunt de la societat i executada per persones concretes.
El sexpreading és una agressió sexual i forma de violència masclista en l‘àmbit digital que aprofita les estructures socials del model patriarcal per a materialitzar-se i que afecta en l’àmbit personal i psicològic, social i professional de la víctima.
Sí. La difusió d’imatges o vídeos de naturalesa sexual sense consentiment és un delicte tipificat al Codi Penal. Si a més, la persona pateix coaccions, estaríem davant del que es coneix com a “sextorsió”.
No. És important no confondre el sexspreading amb el sexting (anglicisme que resulta de la unió de les paraules “sex”-sexe- amb “texting” -xatejar-) que és una pràctica sexual plaent on s’efectua l’intercanvi consensuat i lliure d’imatges o comentaris de caràcter sexual o íntim.
En el cas que una persona decideixi compartir contingut íntim a una xarxa social, l'estaria compartint amb totes les seves seguidores.
No obstant això, el fet que la persona comparteixi el contingut de manera voluntària, conscient i lliurement, això no implica, en cap cas, el consentiment perquè les persones que el reben puguin utilitzar-lo, reexpedir-lo o fer captures de pantalla, etc.
Com afirmen les entitats com Candela i Educació per l’acció crítica (EdPAC) en el seu Informe Per què li diuen sexting quan parlen de sexpreading?, la masculinitat hegemònica és posada en dubte constantment i, per tant, demanda ser reafirmada i demostrada a partir de proves. L’enviament de fotografies sense consentiment és una demostració d’aquest domini i d’aquesta virilitat a través de l’agressió com ara el sexpreading.
El sexspreading afecta sobretot dones joves que són les més exposades al món digital perquè són les que més utilitzen les noves tecnologies i, per tant, les que més practiquen sexting.
Si et trobes en aquesta situació, pots fer:
Si et trobes en aquesta situació, pots fer:
Altres articles que t'interessen: