El permís de paternitat per aquest 2021 té la mateixa durada per a les dues progenitores. L'1 de gener va entrar en vigor l'equiparació de permisos de maternitat i paternitat i s'allarga fins a les 16 setmanes (ara els dos són de 16 setmanes quan abans només era el de maternitat). D'aquesta manera, i per primera vegada a la història, tant les mares com les parelles, en el cas que n'hi hagi, disposaran de 16 setmanes de permís retribuït.
El permís de paternitat a Espanya era de 8 setmanes el 2019, de 12 setmanes al 2020 i de 16 setmanes al 2021.
És un subsidi que es dóna a les treballadores que suspenguin el contracte de treball o cessin en la seva activitat, durant els dies legalment establerts, amb motiu del naixement d’una filla, adopció o acolliment.
Les treballadores incloses en el règim general i en els règims especials de la Seguretat Social, qualsevol que sigui el seu gènere. La prestació per paternitat (entesa com la prestació corresponen a l'altra progenitora) és independent de la de la mare i compatible amb el gaudi compartit de la de maternitat, sempre que sigui cedit per la mare.
En una adopció, es concedeix un permís de maternitat i un de paternitat independentment del gènere de les progenitores.
6 setmanes obligatòries, a jornada completa i ininterrompudes, posteriors al part. En el cas d'adopció serà posterior a la resolució judicial o decisió administrativa.
Les 10 setmanes restants cal gaudir-les en períodes setmanals dintre de l'any següent al part, o bé a la resolució judicial o decisió administrativa en el cas d'adopció.
Sí, sempre que siguin setmanes senceres. Les sis primeres setmanes sí que s'han d'agafar de manera completa les dues progenitores. Després es pot adaptar i escollir la millor fórmula per conciliar vida professional i cures de la nounada.
En el cas de famílies amb un membre adult les setmanes de baixa seran també de 16.
La quantitat que es percep és el 100% de la base reguladora que estigui establerta per la prestació per incapacitat temporal derivada de contingències comunes.
Les persones que són autònomes tenen la quota bonificada totalment durant aquest permís. Es tracta d'una renda exempta de retenció d'IRPF.
Per tramitar-ho, necessitaràs la inscripció al Registre Civil, alta al sistema sanitari, permís de maternitat/paternitat, prestacions econòmiques, carnet de famílies nombroses o monoparentals (si s'escau) i l'alta al padró municipal.
Tot això juntament amb l'última nòmina, una fotocòpia del DNI, el llibre de família actualitzat i un rebut del compte del banc en la qual es desitja que s'ingressi el pagament.
S'ha de presentar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) més proper al domicili.