La nova normativa modifica el sistema d'incentius i bonificacions a la contractació laboral actuals i del contracte de substitució. A continuació t’expliquem totes les novetats!
On està regulat?
Està regulat al Reial Decret llei 1/2023, de 10 de gener, de mesures urgents en matèria d’incentius a la contractació laboral i millora de la protecció social de les persones artistes.
El contracte de substitució per cura de menor
La normativa estableix nous requisits i exclusions per optar a la bonificació per a la substitució de persones treballadores en situació de cura de menor.
Així doncs els requisits són els següents:
- Per a substitució de persones treballadores que estiguin percebent les prestacions econòmiques per risc durant l'embaràs o risc durant la lactància natural: els contractes de durada determinada que se celebrin amb persones joves desocupades i menors de 30 anys.
- Per a substitució de persones treballadores que estiguin percebent les prestacions econòmiques per naixement i cura del menor o la menor o exercici corresponsable de la cura del menor o de la menor lactant: els contractes de durada determinada que se celebrin amb persones joves desocupades i menors de 30 anys.
En aquests supòsits, la durada de les bonificacions en la cotització coincidirà amb el període en el qual se superposin el contracte de substitució i la respectiva prestació o, en el seu cas, situació d'incapacitat temporal i serà de 366 euros mensuals per la persona substituida y substituta.
Quina era la bonificació anterior?
Fins ara, les bonificacions tant de la persona substituïda com de la persona substituta eren del 100% de la quota corresponent a les contingències comunes.
Quines entitats poden ser beneficiàries?
Podran beneficiar-se dels incentius:
- Les empreses.
- Les treballadores per compte propi o autònoms.
- Les societats laborals cooperatives per a la incorporació de sòcies – cooperativistes de treball.
- Entitats públiques o privades sense ànim de lucre.
Queden excloses:
- Les relacions laborals de caràcter especial.
- L’administració general de l’estat; l’administració de les CCAA; les entitats que integren l’administració local; els organismes públics i entitats públiques vinculades o dependents d'elles.
- Les contractacions del cònjuge, ascendents, descendents i altres parents fins a 2on grau de consanguinitat o afinitat (inclòs) de l’empresari o de qui tingui el control empresarial.
Quins requisits han de complir?
Per a poder ser beneficiari dels incentius, es requerirà:
- No haver estat inhabilitat per a obtenir subvencions i ajudes públiques i per a gaudir de beneficis i incentius fiscals o de la Seguretat Social.
- No haver estat exclòs de l'accés a les ajudes, subvencions, bonificacions i beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació o formació professional per a l'ocupació.
- Trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries.
- Trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions amb la Seguretat Social en relació amb l'ingrés per quotes i conceptes de recaptació conjunta.
- Comptar amb el corresponent pla d'igualtat, en el cas de les empreses obligades legal o convencionalment a la seva implantació, d'acord amb el que s'estableix en l'art.45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes (és a dir, les empreses de més de 50 treballadores).
Quan entrarà en vigor?
A partir de l’1 de setembre de 2023 entraran en vigor les noves bonificacions en les quotes de la Seguretat Social.