Compaginar l’atur amb una feina a temps parcial: És possible?

Mentre estàs cobrant la prestació d’atur, pots voler compaginar-ho amb una feina a temps parcial.  A continuació, t’expliquem quins són els requisits, totes les opcions que tens, quina quantia cobrarem i com ho hem de sol·licitar. 

Puc compaginar l’atur amb una feina a temps parcial?

Sí. Tens dues opcions en cas que estiguis cobrant la prestació d’atur i vulguis treballar a temps parcial:

  • Continuar treballant compaginant l’atur amb la feina a temps parcial reduint la prestació de manera proporcional a les hores treballades.
  • Paralitzar la prestació i sol·licitar la represa un cop finalitzi el contracte de treball.

Les treballadores amb contracte fix discontinu a temps parcial no tenen l’opció de compatibilitzar la prestació quan es produeix l'inici de la campana. 

Si ho compagino, el temps de la prestació disminueix?

Si decideixes compaginar la prestació d’atur amb una feina a temps parcial, el temps de la prestació no es redueix. 

Però, cobraràs durant un temps una quantia inferior mentre duri el contracte a temps parcial. En aquest cas, si el contracte és temporal, abans de decidir fer aquesta opció, valora si et compensa més, aturar la prestació i tornar a cobrar-la un cop finalitzi el contracte laboral. 

Què passa si no ho comunico?

En el cas que estiguis cobrant la prestació d’atur i es produeix una situació que pugui causar la suspensió o l’extinció de la prestació d’atur (per exemple treball a temps parcial) i no ho comuniques al SEPE i continues percebent la prestació de manera indeguda, es considerarà com una infracció greu que comportarà l’extinció de la prestació. 

La comunicació s’ha de fer en el termini dels 15 dies següents a l’inici de la col·locació per mitjà de l'imprès anomenat "Sol·licitud simplificada de prestacions", marcant la casella “Compatibilitat amb el treball a temps parcial”.

També, si es produeixen variacions de la jornada durant el temps que es compatibilitza la prestació amb el contracte a temps parcial, ho has de comunicar al SEPE perquè es facin les modificacions necessàries en el percentatge de la prestació a percebre.

Quines opcions tinc?

Tens dues opcions:

  • Si el contracte a temps parcial dura menys 1 any: pots sol·licitar la represa i cobrar els mesos restants percebent la mateixa quantia.
  • Si el contracte a temps parcial és superior a 1 any: pots escollir entre reprendre la prestació d’atur que vas interrompre o sol·licitar una nova prestació que s’ha generat per les cotitzacions del contracte a temps parcial. 

Per tant, si el contracte dura més d’1 any, tens un dret d’opció. Podràs escollir entre dues prestacions d’atur: la primera que s’havia suspès o la nova que has generat. 

Aquest dret d’opció només es genera quan hagis cotitzat almenys 12 mesos de manera continuada i ininterrompuda per compte d’altri i durant aquest temps no hagis percebut la prestació d’atur anterior. 

Si decideixes triar la prestació anterior, les cotitzacions que van donar lloc a la nova prestació que no ha triat, no podran tenir-se en compte per aprovar una prestació posterior.

El procediment el dret d’opció

Un cop finalitzat el contracte a temps parcial o en cas d’acomiadament d’un contracte que ha durat almenys 360 dies la prestació s’ha extingit. 

Però en quedar novament en situació legal de desocupació, si s'aprova una nova prestació, sense haver esgotat l'anterior, tens 10 dies per decidir i comunicar per escrit al SEPE la teva decisió des que s'aprova la nova prestació.

Altres articles que t’interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram