El frau per cobrar la prestació d’atur en les baixes voluntàries

Quan una treballadora causa baixa voluntària a l’empresa, és a dir, que marxa voluntàriament de l’empresa aquesta situació no genera el dret a percebre la prestació d’atur perquè la treballadora no es troba en una situació legal d’atur i per tant no compleix amb un dels requisits indispensables per percebre-la. 

L'empresa em pot "arreglar l'atur" en una baixa voluntària?

Això significaria que l’empresa i la treballadora pacten per simular un acomiadament quan en realitat es tracta d’una baixa voluntària i, com que aquesta no dóna dret a la prestació d’atur, s’emmascara en un acomiadament que sí que donaria dret, però l’empresa no abona la indemnització pertinent per acomiadament o directament se simula un acomiadament que seria improcedent però sense l’abonament de les indemnitzacions.

Què cal tenir en compte?

Si s’ha causat una baixa voluntària i posteriorment es treballa en una nova empresa, si es produeix un acomiadament en un període inferior als tres mesos des de la data en què es va produir la baixa voluntària, tampoc es percebrà la prestació d’atur encara que es produeixi un acomiadament.

Aquesta excepció té l’objectiu de perseguir els fraus a la Seguretat Social en els acomiadaments per cobrar la prestació d’atur de manera indeguda. Això és el que es coneix col·loquialment com “arreglar l’atur” per part de les empreses a les treballadores.  També es podria incórrer en un delicte de falsedat documental.

Quines són les conseqüències de cometre un frau?

Les conseqüències de cometre un frau a la Seguretat Social són tant per l’empresa com per la treballadora i els actes seran perseguits tant per la via administrativa com fins i tot, si la quantia defraudada o les deduccions indegudes són superiors a 50.000 euros, per la via penal (art 307 ter del Codi Penal).

“Article 307 ter del Codi Penal: Quien obtenga, para sí o para otro, el disfrute de prestaciones del Sistema de la Seguridad Social, la prolongación indebida del mismo, o facilite a otros su obtención, por medio del error provocado mediante la simulación o tergiversación de hechos, o la ocultación consciente de hechos de los que tenía el deber de informar, causando con ello un perjuicio a la Administración Pública, será castigado con la pena de seis meses a tres años de prisión”.

A més s’imposarà a la persona responsable la impossibilitat de gaudir de subvencions o ajudes públiques, incentius fiscals o a la Seguretat Social per un termini de 3 a 6 anys i la devolució de les quantitats percebudes indegudament.

Així doncs, ateses les conseqüències, cometre un frau a la Seguretat Social no és en cap cas recomanable, ja que les repercussions tant per la treballadora com per l’empresa poden ser molt greus.

GUIA JOVE LABORAL

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

👩🏾‍🦱Coneixes a Marsha P. Johnson?

✊Va ser una dona afroamericana, trans, treballadora sexual i activista pels drets LGTBIQ.

📢És una referent per al moviment LGTBIQ.

Vols saber més d'ella?👉https://avalot.cat/marsha-p-johnson/

Els joves són un dels principals beneficiaris de la reforma laboral, que ha duplicat la signatura de contractes indefinits, segons @avalotcat
https://www.ua1.cat/articles/294548/els-joves-son-un-dels-principals-beneficiaris-de-la-reforma-laboral-que-ha-duplicat-la-signatura-de-contractes-indefinits

❗️QUÈ PUC FER SI VULL CAPITALITZAR L’ATUR?

📢La capitalització de l'atur serveix per fomentar la creació de negocis autònoms.

👀Es tracta de fer un abonament anticipat de la prestació d’atur pendent de cobrar.

T’expliquem tot el que has de saber!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

🌞Ja arriben les vacances d’estiu!
❗Les vacances són un aspecte important de l’àmbit laboral.

A continuació t’expliquem tots els aspectes que has de tenir en compte sobre les vacances! 👉https://avalot.cat/les-vacances/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram