La reforma de la llei de l’avortament 2022: Totes les claus!

Ja s'ha aprovat la reforma de la llei de l'avortament. Després de molts mesos de negociació, el Govern espanyol ha aprovat la modificació de la Llei Orgànica de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l'embaràs del 2010.

L’objectiu principal d’aquesta modificació legislativa és la de blindar el dret a l’avortament al sistema de salut pública. 

A continuació us expliquem els aspectes més destacats de la renovada llei de l’avortament.

Què és el dret a l'avortament?

El dret a l‘avortament reconeix el dret de les dones i persones gestants a interrompre voluntàriament i sense cap mena de justificació l’embaràs en condicions segures i que no posin en perill la seva vida ni salut física ni mental.

La interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) forma part dels drets sexuals i reproductius inherents a la persona. Pel que fa a Espanya, és legal avortar des de 1985.

Avortaments realitzats a la sanitat pública

Fins ara, el model s’ha basat en el concert. Això vol dir que l’administració pública ha destinat recursos econòmics a empreses privades perquè realitzin avortaments que s’haurien de realitzar directament en la sanitat pública.  Amb la reforma es vol que la gran majoria dels avortaments es duguin a terme a la sanitat pública. 

Objecció de consciència

Es crearà un Registre per saber quantes professionals són objectores de consciència i assegurar que a tots els centres de salut pública es puguin practicar avortaments. Aquest registre de professionals d’objectores de consciència, recollirà la negativa a practicar avortaments amb caràcter previ i per escrit. 

Penalització de l’assetjament cap a les dones que decideixen avortar 

Amb l’objectiu de protegir les dones que decideixen avortar, en la reforma del Codi Penal inclou una nova subtipologia de coaccions que castiga: “La persona que per obstaculitzar l'exercici del dret a la interrupció voluntària de l'embaràs assetgi una dona mitjançant actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius que en menystinguin la llibertat”

El dret a l'avortament de les menors d’edat i persones amb discapacitat

Les joves de 16 i 17 anys i persones amb discapacitat tindran la decisió sobre el propi cos i ,per tant, podran avortar sense la necessitat de permís de les progenitores. 

El període de reflexió i informació sobre la maternitat

La reforma de la llei de l'avortament, elimina el període de reflexió obligatori de 3 dies i la informació obligatòria que s’havia de repartir. Ara, aquesta informació sobre les prestacions associades a la maternitat serà de caràcter optatiu a petició de la persona que decideix avortar. 

Protecció de la gestació en l’àmbit laboral

Les persones gestants tindran dret, a partir de la setmana 39 de gestació i fins al dia del part, d’un permís laboral retribuït i universal per protegir la salut gestacional. Aquest permís serà independent al permís per cura del menor que es gaudeixi després del part. 

Mètodes anticonceptius

La píndola de l’endemà serà gratuïta. 

Es crearà una línia de telèfon especialitzada en drets sexuals i reproductius, que donarà informació sobre el dret a la interrupció de l’embaràs. 

Salut menstrual en l’àmbit laboral, educatiu i social

En l’àmbit laboral, es reconeix com a causa d'incapacitat temporal els quadres mèdics incapacitants per a treballar. Aquesta IT es pagarà des del primer dia per l'Institut Nacional de la Seguretat Social  i no requerirà un període de cotització mínim. La seva durada dependrà de cada cas, i, per tant, durarà els dies que cada dona, conformi el quadre mèdic, necessiti. 

En el marc de les campanyes de sensibilitzacions els centres educatius de secundària, els centres penitenciaris i els centres de la xarxa de serveis socials repartiran anticonceptius de barrera de manera gratuïta.

La gestació subrogada

La llei de l'avortament defineix la gestació subrogada com una forma de violència contra la dona. És una pràctica, il·legal a Espanya. Les parelles que facin ús d’aquesta tècnica a l’estranger podran ser perseguides pels tribunals. Es prohibeix també la seva publicitat i la realització de campanyes. 

El dret a l'avortament: cap pas enrere!

Altres articles que t'interessen:

El permís de paternitat al 2021: tots els canvis

Permisos laborals i graus de parentiu

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram