Les violències masclistes a les xarxes

Les xarxes són espais que permeten la interacció entre les persones a temps real. Així doncs s'han convertit en espais on les persones expressen els seus sentiments, les seves ideologies i creences. Per tant són espais de debat on predomina la diversitat ideològica.

A primera instància podria veure's com una eina per garantir l'aprenentatge i l'enriquiment personal a causa de la diversitat de pensament i d'opinió però per contra les xarxes també s'han convertit en un espai on les realitats i les estructures socials queden una vegada més plasmades i, per tant, s'han convertit en un espai no lliure de les violències masclistes.

Què són les violències masclistes?

Les violències masclistes són pràctiques legitimades pel sistema patriarcal amb l'única finalitat d'atemptar contra els drets humans i llibertats de les dones, les joves, les adolescents, les nenes.

Així doncs, les violències masclistes comprenen qualsevol forma que lesioni o sigui susceptible de lesionar la dignitat, la integritat o la llibertat de les dones.

Com interaccionen les violències masclistes amb les xarxes?

Són moltes les maneres en què les violències masclistes es manifesten a internet.

Sovint els trols (perfils creats dins de les xarxes socials amagant la verdadera identitat de la persona) són utilitzats per una àmplia majoria dels agressors per atacar les possibles víctimes.

LES XARXES S'HAN CONVERTIT EN ESPAIS NO LLIURES DE VIOLÈNCIES MASCLISTES!

Com s'exerceixen les violències masclistes a les xarxes?

Les formes que adopta la violència masclista a les xarxes són múltiples.

Es poden crear perfils amb un context inapropiat que incita i legitima aquestes pràctiques. El contingut inapropiat poden ser missatges de menyspreu, contingut fotogràfic que exemplifiqui la superioritat creada de l'home per sobre la dona, continguts de caràcter sexual sense el consentiment de la víctima.

També mitjançant els perfils contacten amb possibles víctimes (perfils feministes, col·lectius feministes...) deixant comentaris pejoratius als seus perfils o bé contacten amb les víctimes mitjançant missatges privats aprofitant-se en algunes ocasions de l'especial vulnerabilitat del col·lectiu en cas de les menors d'edat.

Una altra forma de violència masclista seria el 'sexpreading', que és la difusió d'imatges amb contingut sexual d'una altra persona sense el seu contentiment. Això és denunciable!

Com actuar davant un cas de violència masclista a les xarxes?

Si ets víctima, saps de casos o detectes pràctiques de violència masclista a les xarxes, és important denunciar aquest perfil. Tot i que les plataformes de xarxes socials encara no compten amb eines concretes per a combatre la violència masclista, sí que existeix la possibilitat de reportar el cas als aplicatius.

És important també que coneixem les lleis que ens poden ajudar així com denunciar la situació. En aquest sentit, el projecte https://acoso.online/ (especialitzat en sexpreading) ofereix molta informació dels passos a seguir. Pots seleccionar el teu país i veure les diferents opcions.

Recorda que també segueix disponible el servei permanent contra la violència masclista de la Generalitat (24h): 900900120 o 900900120@gencat.cat

Internet serà feminista o no serà!

Cal que entre totes treballem per la seguretat i per l'autodefensa digital feminista, fent xarxa i donant-nos suport. Cuidem-nos!

Acabem amb aquestes pràctiques i construïm unes xarxes justes i lliures de violència masclista on quedin obertes a un espai per l'aprenentatge, el diàleg, el respecte i sobretot a la seguretat per a cada una de les internautes.

No estem soles i entre totes aconseguirem posar fi a les lògiques del sistema patriarcal, presents en cada racó de la societat.

Aquí pots trobar més informació sobre les violències masclistes i el confinament durant l'estat d'alarma.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤔 T'has aturat a pensar en què invertim en el nostre #temps "lliure"?
🧐 Saps quines diferències existeixen entre persones de diferents edats i gèneres?

🔴 En aquest post t'expliquem aquestes diferències amb relació al #treballdomèstic no remunerat 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2011

Mhamed Jmil @Jmil78164901 del equipo de trabajo de la UGT FICA del Barcelonés nos explica, en Árabe y Castellano, la importancia de pertenecer nuestro sindicato para las personas migrantes https://youtu.be/5JJ7j-PK8AY a través de YouTube si te gusta el contenido dale 👍 y suscríbete

🗞️ El projecte "Joves In Tech" pretén formar a joves en risc d’exclusió social en les TIC 👌 https://xarxanet.org/informatic/noticies/joves-tech-tecnologia-labast-del-jovent

⚠️ L’internet ha facilitat les nostres vides però el capitalisme ha impedit que arribi per igual a totes les persones 👉 https://avalot.cat/escletxa-digital-desigualtats-tecnologiques/

Corprés per la mort de @sergi_mingote al K2. Ens vam conèixer a l’@avalotcat i @ugtcatalunya. Quedaran records, com quan vam intentar despenjar-nos al monument a Colom i no vam poder, o vam fer la pancarta de les 35hores i brodats d’AVALOT x fer l’Aconcàgua. El recordarem sempre.

3

"Sergi Mingote va portar la campanya per les 35 hores de treball setmanals, liderada per @avalotcat i @ugtcatalunya , al cim més alt del món, l'Everest" @UGTgi
"Mor l'alpinista Sergi Mingote després de patir un accident al K2" https://www.diaridegirona.cat/esports/2021/01/16/mor-lalpinista-catala-sergi-mingote/1083589.html via @diaridegirona

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram