Les violències masclistes a les xarxes

Les xarxes són espais que permeten la interacció entre les persones a temps real. Així doncs s'han convertit en espais on les persones expressen els seus sentiments, les seves ideologies i creences. Per tant són espais de debat on predomina la diversitat ideològica.

A primera instància podria veure's com una eina per garantir l'aprenentatge i l'enriquiment personal a causa de la diversitat de pensament i d'opinió però per contra les xarxes també s'han convertit en un espai on les realitats i les estructures socials queden una vegada més plasmades i, per tant, s'han convertit en un espai no lliure de les violències masclistes.

Què són les violències masclistes digitals?

Les violències masclistes són pràctiques que tenen l’objectiu d'atemptar contra els drets humans i llibertats de les dones perpetuant el sistema patriarcal actual i  sovint legitimades per aquest utilitzant els mitjans digitals (xarxes, email, webs, Internet, etc.)

Així doncs, les violències masclistes comprenen qualsevol forma que lesioni o sigui susceptible de lesionar la dignitat, la integritat o la llibertat de les dones.

Quins tipus de violències masclistes digitals existeixen?

Les violències masclistes en l’àmbit digital poden adoptar diferents formes. Així, doncs, existeixen diferents tipus de violències masclistes digitals:

  • Violències masclistes digitals en general.
  • Violències masclistes digitals de caràcter sexual.
  • Violències masclistes digitals d'alt component tecnològic.

I que es desenvolupen en diferents àmbits:

  • Àmbit relacional afectivosexual.
  • Àmbit familiar.
  • Àmbit laboral.
  • Àmbit sociocomunitari.
  • Àmbit relacional social.

Com interaccionen les violències masclistes amb les xarxes?

Són moltes les maneres en què les violències masclistes es manifesten a internet. 

Sovint els trols (perfils creats dins de les xarxes socials amagant la verdadera identitat de la persona) són utilitzats per una àmplia majoria dels agressors per atacar les possibles víctimes.

LES XARXES S'HAN CONVERTIT EN ESPAIS NO LLIURES DE VIOLÈNCIES MASCLISTES!

Com s'exerceixen les violències masclistes a les xarxes?

Les formes que adopta la violència masclista a les xarxes són múltiples. 

Es poden crear perfils amb un context inapropiat que incita i legitima aquestes pràctiques. El contingut inapropiat poden ser missatges de menyspreu, contingut fotogràfic que exemplifiqui la superioritat creada de l'home per sobre la dona, continguts de caràcter sexual sense el consentiment de la víctima.

També mitjançant els perfils contacten amb possibles víctimes (perfils feministes, col·lectius feministes...) deixant comentaris pejoratius als seus perfils o bé contacten amb les víctimes mitjançant missatges privats aprofitant-se en algunes ocasions de l'especial vulnerabilitat del col·lectiu en cas de les menors d'edat.

Una altra forma de violència masclista seria el 'sexpreading', que és la difusió d'imatges amb contingut sexual d'una altra persona sense el seu consentiment. Això és denunciable! 

Com actuar davant un cas de violència masclista a les xarxes?

Si ets víctima, saps de casos o detectes pràctiques de violència masclista a les xarxes, és important denunciar aquest perfil. Tot i que les plataformes de xarxes socials encara no compten amb eines concretes per a combatre la violència masclista, sí que existeix la possibilitat de reportar el cas als aplicatius.

És important també que coneixem les lleis que ens poden ajudar així com denunciar la situació. En aquest sentit, el projecte https://acoso.online/ (especialitzat en sexpreading) ofereix molta informació dels passos a seguir. Pots seleccionar el teu país i veure les diferents opcions.

Recorda que també segueix disponible el servei permanent contra la violència masclista de la Generalitat (24h): 900900120 o 900900120@gencat.cat

Internet serà feminista o no serà!

Cal que entre totes treballem per la seguretat i per l'autodefensa digital feminista, fent xarxa i donant-nos suport. Cuidem-nos!

Acabem amb aquestes pràctiques i construïm unes xarxes justes i lliures de violència masclista on quedin obertes a un espai per l'aprenentatge, el diàleg, el respecte i sobretot a la seguretat per a cada una de les internautes.

No estem soles i entre totes aconseguirem posar fi a les lògiques del sistema patriarcal, presents en cada racó de la societat.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram