Noves mesures laborals RD 18/2020

PRÒRROGA DELS ERTO PER FORÇA MAJOR

Les empreses que no puguin reiniciar la seva activitat per causes de força major podran prorrogar l'ERTO fins al 30 de juny, sempre que continuïn afectades per les causes de força major.

Si les causes de l’ERTO permeten la recuperació parcial, l'empresa haurà d’anar reincorporant a les persones afectades per l'ERTO en la mesura de les seves necessitats, prevalent la reducció de jornada. Des d'aquest moment es trobaran en situació de força major parcial.

El Consell de Ministres podrà ampliar la pròrroga dels ERTO per força major si després del 30 de juny persisteixen les restriccions de l'activitat vinculades a raons sanitàries.  

Les empreses que estiguin domiciliades a paradisos fiscals no podran acollir-se als ERTO per força major. 

ERTO PER CAUSES ECONÒMIQUES, TÈCNIQUES, ORGANITZATIVES I DE PRODUCCIÓ

Els ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció ja comunicats i aprovats mantenen la seva vigència fins a la data prevista en la comunicació final de l’empresa.

Si l’ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció s’inicia a partir d’avui 13 de maig i fins al 30 de juny, se l’aplica el mateix procediment recollit al RD 8/2020.

La tramitació d'aquests expedients podrà iniciar-se mentre estigui vigent un  ERTO per força major.  

Quan l'ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció s'iniciï després de la finalització d'un ERTO per força major, la data d'efectes d'aquell es retrotraurà a la data de finalització d'aquest. 

MANTENIMENT DELS LLOCS DE TREBALL

Les empreses que reprenguin la seva activitat, encara que sigui de manera parcial, hauran de mantenir els llocs de feina durant almenys 6 mesos, a comptar des de la data de represa.

Si es produeix un acomiadament o extinció de contracte d'una treballadora, aquest compromís es donarà per trencat. Algunes excepcions són en cas d'acomiadament disciplinari procedent, la crida de treballadores fixes-discontinues (sempre que es mantingui el contracte), les dimissions, jubilacions i les incapacitats permanents.

En cas d'incompliment d'aquest compromís, les empreses hauran de retornar la totalitat de les cotitzacions exonerades, amb els interessos de demora corresponents. El compromís es valorarà en funció de les característiques específiques dels diferents sectors.

PROTECCIÓ PER DESOCUPACIÓ

Fins al 30 de juny es continuaran aplicant les mesures de protecció per desocupació ja anunciades al RD 8/2020.

  • Totes les treballadores afectades per un ERTO cobraran la prestació per desocupació, tot i no comptar amb el període mínim de cotització.
  • El cobrament de la prestació durant aquesta suspensió no consumeix atur i no perjudicaran el reconeixement de futures prestacions per desocupació.
  • Les treballadores fixes discontinues mantenen les mesures extraordinàries en matèria de protecció per desocupació fins al 31 de desembre de 2020.

COMISSIÓ TRIPARTITA

Es crea una comissió tripartita formada per sindicats, govern i patronal.

Aquesta comissió es reunirà el segon dimecres de cada mes amb l’objectiu de fer seguiment de les mesures en l'àmbit laboral.

Recorda que sempre que necessitis assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres al correu bustia.avalot@catalunya.ugt.org o a través dels nostres formularis de contacte a www.avalot.cat.

Pots Real Decret-Llei 18/2020 aquí.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram