Jornada a la carta: Tots els detalls!

Les treballadores podran adaptar la seva jornada per fer efectiva la conciliació de la vida laboral i familiar. L’anomenada col·loquialment com “jornada a la carta” és una mesura per fer efectiva la igualtat entre homes i dones. 

Què és la jornada a la carta?

La jornada a la carta és el dret que tenen les treballadores per a sol·licitar les adaptacions de la jornada de treball per a fer efectiu el dret a la conciliació de la vida familiar i laboral (no queda inclosa la vida personal). 

Tenen dret a sol·licitar-la les treballadores amb criatures fins que compleixin 12 anys.

Quines condicions laborals es poden adaptar?

La jornada a la carta pot afectar a les condicions laborals següents:

  • Durada i distribució de la jornada de treball.
  • Ordenació del temps de treball.

En tot cas, les adaptacions de la jornada han de ser proporcionades i raonables  i s’hauran de fer compatible les necessitats de les treballadores i les necessitats organitzatives i productives de l’empresa. 

On es regula?

La Llei Orgànica d’1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació i que ha modificat l’article 34.8 de l’Estatut de les Treballadores.

Com se sol·licita la jornada a la carta?

S’ha de sol·licitar a l’empresa seguint el procediment que es determini a la negociació col·lectiva per tal de garantir que no hi hagi cap discriminació, de manera directa o indirecta entre les treballadores. 

En cas que no figuri la seva regulació al conveni col·lectiu, davant d’una sol·licitud per adaptar la jornada, s’haurà d’obrir un procés de negociació amb la treballadora durant un període màxim de 30 dies. L’empresa comunicarà per escrit la seva decisió: acceptar-la, proposar una alternativa o denegar-la. 

I si l’empresa la denega?

En cas de discrepància o denegació, la treballadora disposa de 20 dies, a contar des del moment que es comunica la negativa de la sol·licitud. Es presentarà una demanda als tribunals socials seguint el procediment establert a l’article 139 de la Llei reguladora de la jurisdicció social.

I quan finalitza la situació que dóna dret a l’adaptació de la jornada?

La treballadora podrà sol·licitar el retorn a la seva jornada o modalitat contractual que tenia abans de sol·licitar-la. Podrà sol·licitar-ho un cop finalitzi el període acordat, quan es produeixi un canvi de les circumstàncies que donen dret a l’adaptació (encara que el període previst no hagi finalitzat). 

Com afecta la jornada a la carta a les cotitzacions?

Aquesta adaptació només afecta a la durada i la distribució de la jornada. En cap cas té afectació en les cotitzacions. El salari tampoc es veu afectat perquè no es tracta d’una reducció de jornada

Altres articles que t'interessen:

Vacances, permisos i reduccions de jornada

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram