Dones i mercat de treball: desigualtats persistents

El balanç sobre la situació de les dones al mercat de treball és preocupant. Tot i que la presència femenina en l’àmbit productiu ha augmentat al llarg dels darrers anys, les desigualtats respecte als homes no desapareixen sinó que persisteixen en forma de segregació laboral, temporalitat, parcialitat i bretxa salarial. 

La Covid-19 amplia la bretxa salarial de les dones al mercat de treball. Un dels motius principals és l’impacte que ha tingut la pandèmia a sectors altament feminitzats, com són el turisme, l'hosteleria, feines de la llar i sector  sanitari on es concentra més del 50% de la contractació en dones. 

Menors taxes d'activitat

Els homes presenten una evolució més favorable en el mercat de treball. L’ocupació masculina creix amb més intensitat que la femenina (+3,8% davant del +2,1%), així com el nombre d’hores treballades per la població ocupada (+19,8% en homes enfront del +11,5% de les dones). 

Més temporalitat i parcialitat

Entre les dones l’increment d’ocupació és majoritàriament a temps parcial (el 88% de l’increment d’ocupació femenina).

Pitjor qualitat de l'ocupació

L’afectació de les mesures restrictives per fer front a la pandèmia de la COVID-19 estan tenint un abast diferent per sectors d’activitat. L’impacte d’aquestes mesures afecta més a les dones, donades les diferents distribucions d’ambdós sexes en l’estructura ocupacional (fruit de l’anomenada segregació horitzontal). 

Expedients de regulació temporal d'ocupació

L'impacte dels ERTO és més alt entre les dones durant tots els mesos de la pandèmia. Les últimes dades del setembre confirmen la tendència, tot i que les diferències són actualment menys accentuades.

Atur més alt

L'atur és més alt entre les dones que entre els homes. A més, respecte de les característiques de l’atur registrat, les dones tenim més presència en l’atur de llarga durada que els homes (43,5% i 33,4%, respectivament).

Algunes propostes de millora

  • Fomentar l'entrada i l'ocupabilitat de dones al mercat de treball.
  • Millorar les condicions dels sectors més feminitzats.
  • Trencar amb els rols de gènere i reconèixer capacitats que en l'actualitat no són valorades.
  • Permisos parentals iguals i intransferibles.
  • Reducció horària durant els períodes centrals de la cura, sense penalització en termes de cotitzacions. 
  • Flexibilització de la jornada laboral segons les necessitats de les persones treballadores i no només sobre la base de la lògica productiva.
  • Afavorir les jornades contínues per fer visibles les altres feines que implica el temps de vida i facilitar la presència de les persones en altres espais propis de la vida quotidiana.
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram