El contracte de treball és un acord entre l’empresa i treballadora mitjançant el qual la treballadora es compromet a prestar els seus serveis a l’empresa a canvi d’un salari i unes condicions. En aquesta entrada, t'explicarem tot allò que has de saber sobre el contracte eventual per circumstàncies de la producció, més conegut com a "contracte temporal".
El contracte eventual per circumstàncies de la producció és un contracte temporal pensat per a cobrir períodes d’augment de la producció o acumulació de tasques (per exemple, el període de rebaixes) que requereixen la contractació puntual de treballadores.
El contingut del contracte s’ha de comunicar al SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) en el termini de 10 dies posteriors a la seva formalització.
El contracte eventual el trobem regulat a l’article 15.1. b) de l’Estatut de les Treballadores i al Reial Decret 2720/1998, de 18 de desembre.
El contracte eventual per circumstàncies de la producció s'ha de formalitzar per escrit. També es pot fer de forma verbal, però només si la seva durada és inferior a 4 setmanes i és a temps complet.
En cas d'incomplir amb aquest requisit de forma, el contracte temporal esdevindrà contracte indefinit.
Les treballadores eventuals poden treballar tant a jornada completa com a temps parcial. En cas que sigui a jornada parcial, al contracte ha de constar la distribució d’hores.
Com el seu nom indica, el contracte eventual és un contracte temporal. La seva durada és d'un màxim de 6 mesos en un període de 12 mesos.
El conveni col·lectiu pot ampliar la durada màxima, però en cap cas podrà excedir una durada superior als 12 mesos en un període de referència de 18 mesos (3/4 parts).
Si el contracte eventual per circumstàncies de la producció s'ha concertat per una durada inferior a l'establerta legalment, es podrà prorrogar una única vegada fins a assolir el màxim legal.
En cas de que es prorrogui el contracte sense seguir aquest requisits, es considerarà frau de llei i la treballadora passaria a ser indefinida i a jornada completa.
El període de prova no és obligatori, ja que l’empresa pot decidir no establir un període de prova. En qualsevol cas, computa a efectes d’antiguitat.
El període de prova ha de constar per escrit al contracte de treball i durarà el que marqui el conveni col·lectiu d’aplicació i, en defecte el que marca l’article 14 de l’Estatut de les Treballadores.
S’estableix un període de prova per als contractes de més de 6 mesos:
A les empreses de menys de 25 treballadores el període de prova no podrà excedir els 3 mesos per a les treballadores que no siguin tècniques titulades.
Correspon una indemnització per finalització de contracte de 12 dies per any treballat pels contractes formalitzats a partir de l’1 de gener de 2015.
Si vols més informació sobre els contractes temporals o qualsevol altre tema laboral, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres a través de la Bústia Precària o el nostre correu electrònic: bustia.avalot@catalunya.ugt.org.