L'amenaça de l'atur de llarga durada

Saps què és l'atur de llarga durada? T'has preguntat mai com afecta la cronificació de l'atur? En aquest article fem una aproximació a aquest fenomen!

Què és l’atur de llarga durada?

L’aturada de llarga durada és la persona inscrita com a demandant d’ocupació, de forma ininterrompuda, durant un període superior a un any.

Les xifres de l'atur de llarga durada

A Catalunya la població en situació de desocupació de llarga durada arriba aquest trimestre a les 148.200 persones (el 29,25% del total) i d’aquestes, el 55,47% porten més de 2 anys sense feina (82.200 persones).

L'empremta de l’atur al llarg del cicle econòmic

La taxa d'atur a Espanya era d’un 13,78% al 2019. Un valor inferior a l'aconseguit l'any anterior i en descens des de l'inici de la recuperació econòmica al país, a partir de 2014. No obstant això, aquest percentatge continuava per sobre de l'aconseguit al 2008, amb valors notablement elevats en el cas de les dones.

En gran part d'Europa la desocupació conjuntural, cíclic (lligat a la fase contractiva del cicle econòmic), va acabar convertint-se en estructural. Específicament a Espanya va  augmentar els nivells d'atur durant la recessió passada, que no va aconseguir baixar als nivells de 2008, tot i el procés de recuperació econòmica experimentat. A l'inici de 2008, menys de 2,2 milions de persones estaven a l'atur; a la fi de 2019, després de l'etapa expansiva, la xifra era de 3,2 milions.

En aquestes condicions aterra la pandèmia de la COVID-19 al 2020, impactant en el mercat laboral espanyol amb una pressió a l'alça en la taxa de desocupació, que puja fins al 14,41% a l'inici de 2020 i a l'15,33% en el segon trimestre, afectant aquest augment tant a homes com a dones. Segons l'EPA del segon trimestre de l'any, 3,37 milions de persones estaven a l'atur: 55.000 més que en el primer.

A la fi de 2019, 581.853 persones es trobaven registrades com a demandants d'ocupació des de fa més de 4 anys. Des de l'arribada de la pandèmia, el valor ha augmentat prop del 6% entre febrer i juny.

Inactivitat voluntaria

Amb la metodologia que fa servir l'INE per a l’enquesta EPA (seguint els criteris homologats internacionalment), per comptabilitzar a les persones en la categoria d'atur s'exigeixen tres requisits:

  • no haver treballat ni una hora la setmana de referència,
  • buscar activament feina,
  • i estar disponibles per a incorporar-se a un en els 15 dies següents.

Les persones no ocupades, però que no compleixin aquests tres criteris, es consideren inactives, però no aturades. D'aquesta manera, hi ha qui han perdut la feina durant la pandèmia però, donada la situació de confinament, no han pogut complir amb el requisit de recerca activa d'ocupació, o bé no estan disponibles per a incorporar-se a una feina per raons de cura de persones dependents (gent gran, nens, persones amb discapacitat, ...), quedant fora del concepte d'atur, i incloses en el d'inactivitat, sota la denominació de persones actives potencials.

Així, les estadístiques de persones sense feina que en altres circumstàncies ho buscarien i estarien disposades a incorporar-se a un, es disparen des de 440.500 a finals de 2019 a 1.468.100 en el segon trimestre de 2020.

Cronificació

L'anterior doble crisi econòmica que va patir Espanya (en 2008-09 i 2011-12) va deixar evidència d'un dels greus problemes als quals de forma recurrent s'enfronta el nostre mercat laboral, que és l'atur estructural.

L’atur estructural és un tipus en concret d'atur, causat per canvis en l'estructura econòmica d'una o diverses empreses.

Ara, la crisi econòmica i de l'ocupació provocada pel coronavirus té el seu major risc social en l'extensió d'aquest atur estructural. Un atur que no va quedar curat després de l'anterior recessió i que ara amenaça amb expandir-se, a falta d'una resposta contundent per part dels governs a Europa que asseguri una decidida inversió en polítiques actives d'ocupació i una millora de l'eficàcia dels serveis públics d'ocupació.

Cal ressaltar que l'atur estructural afecta de manera més significativa a les persones més vulnerables en el mercat de treball, ja sigui per raó de gènere, edat o origen, entre altres causes. Això explica que les taxes d’atur de llarga durada siguin més elevades entre les dones i les majors de 55 anys.

Altres articles que t'interessen:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram