Com cada 19 d’octubre se celebra el Dia mundial de la lluita contra el càncer de mama. El compromís en la lluita contra aquesta malaltia impulsada per l’OMS és encara molt important.
El càncer de mama és un tumor que apareix a les cèl·lules i glàndules dels teixits de la mama.
Tot i que els homes també el poden patir, la malaltia afecta més les dones. I és que es calcula que 1 de cada 12 dones patirà càncer de mama al llarg de la seva vida segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per aquesta raó és el tipus de càncer més comú. L’any 2020 prop de 2,3 milions de dones el van patir.
El Dia Mundial contra el càncer de mama se celebra per evidenciar la importància de realitzar-se exàmens de manera regular per detectar qualsevol símptoma. L’objectiu és de sensibilitzar i conscienciar de la necessitat de fer-se també autoexploracions i detectar en un estadi precoç la malaltia.
La prevenció i la investigació són claus per a millorar l’esperança de supervivència de les pacients. En l’última dècada, al nostre país ha passat d’un 60% a quasi el 90% de curació i reducció de les seqüeles (com per exemple, l’extirpació dels pits). Tot i això s'han registrat percentatges més alts de casos i de morts en països amb pocs recursos.
Les dones que s’enfronten a un procés de curació contra el càncer de mama, en la majoria dels casos han de sol·licitar una baixa que les impedeix treballar i que sol durar més de 365 dies.
A conseqüència d’aquest procés pot passar que es concedeixi la incapacitat permanent o també pot passar que siguin acomiadades. I és que patir un càncer de mama durant la teva vida laboral és un factor d’alt risc d’exclusió social que ve associada a la pèrdua de la feina o la dificultat de reincorporar-se al mercat de treball.
També hem de posar especial atenció en la prevenció de riscos laborals, especialment els riscos psicosocials. Aquests poden afectar de manera negativa la treballadora que es reincorpora a la feina després de la baixa pel càncer de mama. La treballadora pot veure afectat el seu estat de salut de manera negativa o ser incompatible amb les exigències derivades de la feina.
Per això, s’han d’establir mesures que facilitin la incorporació progressiva de les supervivents. Durant la reincorporació s'han de tenir en compte les seqüeles que puguin patir i adaptar les tasques a la nova situació personal sense que això suposi la pèrdua de feina amb tot el que suposa en l’àmbit econòmic, personal/familiar i emocional.
Des d’Avalot entenem que el dret al treball digne és un dret humà bàsic i universal, i com a tal els governs tenen l’obligació de garantir-lo.
Com a associació sindical juvenil que defensa dels drets humans de totes les persones entenem que cal obrir espais de reflexió i debat per avançar en la protecció de les treballadores que pateixen o patiran la malaltia. Això no es pot convertir en un factor d’exclusió social cap a les dones. Aquesta malaltia no ens ha de dificultar mantenir el nostre projecte de vida personal i laboral de manera autònoma i en condicions dignes.
Per això, des d’Avalot lluitarem perquè les treballadores supervivents de càncer de mama puguin retornar de manera efectiva al món laboral en condicions dignes i no se les aboqui a l’exclusió social.
Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!
Altres articles que t'interessen: