Riscos psicosocials amb perspectiva de gènere

En articles anteriors vam analitzar què són els riscos psicosocials i quines conseqüències tenen per a les treballadores. Avui t'expliquem com es relacionen els riscos psicosocials amb el gènere.

Riscos psicosocials i gènere

Afecten d'igual manera a homes i dones?

No, la divisió del treball està mediatitzada pel gènere, portant a una segregació del mercat laboral que afecta de manera diferent  la salut laboral de dones i homes. Per una adequada prevenció s'ha d'incloure la perspectiva de gènere, perquè els riscos psicosocials laborals afecten més a les treballadores que als treballadors i estan associats a moltes professions altament feminitzades (secretària, hostessa de vol, netejadora, sociosanitàries, etc).

Quins són aquests riscos psicosocials que afecten en major mesura depenent del gènere?

  • L'assetjament sexual → qualsevol comportament verbal, no verbal o físic, de naturalesa sexual, que tingui el propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la nostra dignitat, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.
  •  L'assetjament per raó de sexe →  qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d'una persona, amb el propòsit o l'efecte d'atemptar contra la nostra dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu. La discriminació per raó de sexe, sent les dones les que més pateixen aquest fet. 
  • Les dificultats per a conciliar la vida laboral amb la vida familiar i personal → Són les treballadores les que en major mesura sol·liciten les excedències, permisos o reduccions de jornades per a cura de familiars a càrrec seu.
  • La doble presència →  És quan la responsabilitat de la càrrega de treball en l'àmbit laboral i en el domèstic recau simultàniament sobre la mateixa persona, la qual cosa afecta, entre altres qüestions, a les possibilitats d'ocupació i de desenvolupament professional. Aquest risc, que incideix en major mesura en les dones, comença a tenir-se en compte en els estudis sobre salut laboral des de la perspectiva de gènere.
  • Major precarietat laboral --> Més dificultats respecte a l'estabilitat i qualitat de l'ocupació associades a l'embaràs i a la maternitat, un menor sou, categoria i participació en les estructures de govern empresarial o en la presa de decisions.

La importancia de crear plans d’igualtat a les empreses

Les actuacions concretes que una empresa ha de fer per aplicar la perspectiva de gènere s’ha de plasmar al  pla d'igualtat.

L’ Article 45 ( Llei Orgànica 3/2007), estableix l’obligació de les empreses a respectar la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral.

Amb l’objectiu de:

• Actuar contra els desequilibris de dones i homes en l'organització (accés, participació, categoria professional i representació), utilitzant un llenguatge inclusiu i no sexista etc.

• Assegurar que s'apliqui el principi d'igualtat de tracte i d'oportunitats. En la selecció, contractació, promoció i formació, política salarial ( combatre la bretxa salarial).

• Afavorir la conciliació laboral, personal i familiar, en termes d'igualtat entre dones i homes.

• Prevenir l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.

• Utilitzar un llenguatge inclusiu i no sexista.

 Conclusions

La realitat que es viu en moltes empreses, i en la societat en sí mateixa deixa al descobert la necessitat d’un canvi en el model productiu, d’estructura, organització des d’una perspectiva de gènere, on ha de ser una demanda de la societat. Només així aconseguirem una societat més justa i més igualitària. 

Si voleu més informació sobre riscos psicosocials i gènere, podeu consultar aquesta guia de la UGT.

I recorda que si tens qualsevol consulta laboral, ens pots escriure i t'ajudarem!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🧐 Treballar de manera #autònoma o assalariada és una elecció que té diverses conseqüències ❗️

🤔 Saps quines són les diferències trobem en relació amb els #drets i deures laborals? ⁉️

😉 Te les expliquem! 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2029

4

🔬⚙️ Coneixes el programa de @dindustrialscat? Si ets estudiant en aquest vídeo t'expliquem com pots participar en un projecte de #recerca estratègic com a doctorand o doctoranda en una empresa en col·laboració amb la teva #universitat.

https://www.youtube.com/watch?v=V6ptgF_m57E&feature=youtu.be

🔴 Mini guia per entendre com funcionen els #ERTO prorrogats fins al 31 de maig 👉🏼 https://avalot.cat/erto-prorroga-maig/

✅ Quantia
✅ Comptador a zero
❌Acomiadaments
❌ Hores extres

#COVID19 #ERTE

La Fiscalía de Delitos de Odio de #Barcelona pide 18 meses de prisión al agresor: ‘Te voy a hacer heterosexual a ostias’.

También pide inhabilitación para el guardia de seguridad que no impidió el ataque homófobo.

El agresor tiene numerosos antecedentes penales.

#LGTBIfobia

Després de 100 en vaga indefinida del Transport Sanitari de Catalunya per demanar mateixes condicions que treballadors de l'empresa pública SEM, divendres 22/01 a les 10,30h. es concentraran davant seu ERC Girona. @XavierCasasUGT @UGTTransportsan @ugtcatalunya #transportsanitari

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram