Durant el temps que duri la prestació d’atur, les treballadores tenim uns drets però també unes obligacions. És possible viatjar a l'estranger si estem cobrant l'atur? Tota la informació a continuació!
L’òrgan encarregat de gestionar la prestació d’atur és el Servicio Público d’Empleo Estatal (SEPE). A Catalunya, l’organisme que té les competències en matèria d’ocupació és el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
Mentre estàs percebent la prestació d’atur has de complir amb l’obligació principal que és la de signar el compromís d’activitat.
Aquest compromís d’activitat significa que durant el temps que duri la prestació d’atur et compromets a cercar feina activament, participar en accions específiques per millorar l’ocupabilitat i acceptar una feina adequada. Aquestes accions són obligatòries i, per tant, el seu incompliment pot ser sancionat com a infracció lleu.
Així doncs, el compromís d’activitat és incompatible amb viatjar cobrant l'atur.
Als articles 271 i 272 de la Llei General de la Seguretat Social regula els aspectes relatius als viatges internacionals i la prestació d’atur.
Sí, la comunicació del viatge és obligatòria. En cas contrari, podria comportar l’extinció del dret a la prestació d’atur.
La comunicació del viatge a l’estranger al SEPE s’ha d’efectuar mitjançant el formulari de comunicació de sortida a l’estranger.
El SEPE diferencia diferents tipus de viatges a l’estranger segons la seva durada durant 1 any.
No se suspendrà la prestació d’atur. (Els 15 dies no han de ser consecutius).
La prestació d’atur se suspèn durant el viatge. (El temps que duri el viatge tampoc ha de ser continuat).
En aquest cas, es diferencien dos tipus de viatges:
La prestació d’atur s’extingeix, sigui quin sigui el motiu del viatge i no es podrà sol·licitar la renovació un cop es torni a Espanya.
Segons l’article 64.3 del Reglament 883/2004 CE, si portes percebent la prestació d’atur almenys durant 4 setmanes a Espanya i et trasllades a qualsevol país de la UE, EEE o Suïssa podràs sol·licitar el cobrament de la prestació durant 3 mesos (prorrogables a 3 mesos més).
En aquest cas, s’ha de comunicar al SEPE mitjançant el formulari de sol·licitud d’autorització per desplaçament per cerca de feina a un altre Estat membre de la Unió Europea, mantenint el dret a percebre la prestació d’atur.
Un cop rebuda la sol·licitud, el SEPE facilitarà el document U2 (si es compleixen els requisits) per a presentar-lo al Servei Públic d’Ocupació del país de destí i poder seguir percebent la prestació d’atur.
El SEPE si té coneixement de la realització del viatge sense prèvia comunicació i autorització, podrà imposar dos tipus de sancions:
Es poden imposar les dues sancions simultàniament si es viatja fora d’Espanya més de 15 dies sense avisar.
Més informació: