Les irregularitats i fraus en els ERTO suposen un ús irresponsable en la utilització dels diners públics destinats a fer front a la pandèmia i la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19.
La crisi sanitària i econòmica ocasionada per la COVID-19 ha provocat que moltes treballadores s’hagin vist afectades per un ERTO. Per pal·liar les seves conseqüències, el Govern espanyol va adoptar mesures encaminades a la protecció de les treballadores, però algunes empreses ho han aprofitat per cometre fraus i irregularitats.
De fet, Inspecció de Treball ha intensificat les inspeccions per tal de controlar els possibles fraus agilitzant la tramitació de les denúncies i intensificant els esforços per detectar-los.
Es produeix quan la treballadora està afectada per un ERTO de reducció de jornada i l’empresa l’obliga a treballar tota la jornada sencera.
L’empresa pressiona per obligar les treballadores afectades per un ERTO de suspensió a treballar de manera irregular, és a dir, sense contracte, ja que en situació d’ERTO el contracte queda suspès. Tampoc es cotitzen les hores treballades.
Un dels fraus en l’ERTO molt comú és la finalització del contracte temporal mentre l’ERTO segueix vigent. Durant la vigència de l’ERTO el contracte queda suspès i per tant, fins que la treballadora no es reincorpori al lloc de feina, el temps acordat al contracte no torna a computar.
Les vacances regulades a l’article 38 de l’Estatut de les Treballadores estableix que les vacances han de ser pactades, en funció del que estableixi el conveni col·lectiu d’aplicació, entre la treballadora i l’empresa. La treballadora ha de conèixer les dates de les vacances amb un mínim de 2 mesos d’antelació.
En cap cas, l’empresa pot obligar les treballadores a gaudir les vacances. En cas de desacord, es poden impugnar davant la jurisdicció social qui decidirà sobre el cas. El procediment és preferent i contra la resolució judicial no hi cap un recurs en contra.
Una de les condicions que s’estableix és la prohibició d’hores extraordinàries per part de la treballadora que s’hagi vist afectada per un ERTO. És important que al registre de jornada, obligatori des del 2019 reflecteixi la realitat de la jornada.
Davant de qualsevol irregularitat que l’empresa, les treballadores i qualsevol persona pot denunciar la situació davant la Inspecció de Treball. De fet, es pot denunciar a una empresa encara que no es formi part de la plantilla com a treballadora.
És molt important complir amb els requisits establerts de contingut per facilitar a la Inspecció de Treball la tasca d’investigació i comprovació dels fets denunciats que no estiguin sent investigats per un òrgan judicial.