És evident que una baixa mèdica impossibilita per treballar, però podem viatjar? Durant una baixa mèdica, el que es coneix com una incapacitat temporal (IT) poden sorgir dubtes del que es pot o no es pot fer. T’ho expliquem!
Viatjar durant una baixa mèdica és una decisió que prens sota la teva responsabilitat i que dependrà de les circumstàncies concretes de cada cas.
En la legislació actual no existeix normativa al respecte que de manera taxativa ho prohibeixi. En qualsevol cas, sempre que el viatge o desplaçament no posi en risc la recuperació, estarà permès.
El personal mèdic és qui ha de valorar, segons criteris mèdics, si es pot viatjar o no.
El més recomanable, per no tenir problemes amb la prestació que es rep mentre dura la baixa mèdica és, en cas de fer un viatge, sol·licitar que el personal mèdic expedeixi un informe indicant que l’activitat en concret no interfereix en la recuperació mèdica.
No. Només ho pot determinar el Sistema Públic de Salut o la Mútua. Si se segueixen les indicacions del personal mèdic que determina quines són les activitats permeses i les prohibides i acudeixes a les revisions mèdiques pautades estaràs respectant la bona fe contractual i, per tant, l’empresa no et podrà sancionar. En cas contrari, si l’empresa té coneixement que estàs realitzant quelcom pugui perjudicar la teva recuperació, et podrà sancionar d’acord amb el que estableixi el conveni col·lectiu sobre faltes i sancions.
Es podrà denegar la possibilitat de viatjar durant la baixa mèdica en el cas que la malaltia o accident que ocasiona la baixa mèdica sigui incompatible amb la realització del viatge.
De totes maneres, encara que el viatge estigui autoritzat, no es podran realitzar activitats que puguin empitjorar la salut o la recuperació mèdica. Per exemple, fer una activitat de risc com per exemple, puenting o escalada.
En aquest cas, la Seguretat Social entén que s’està cometent un frau, ja que és qui et paga el subsidi per incapacitat temporal. Així doncs, la realització del viatge estant de baixa mèdica sense autorització comporta l’actuació fraudulenta de la treballadora, d’acord amb el que estableix l’article 175 de la Llei General de la Seguretat Social.
Recorda que si tens dubtes i necessites assessorament laboral, et pots posar en contacte amb nosaltres fent un correu a bustia.avalot@catalunya.ugt.org o omplint el formulari de la Bústia Precària.