L'ús de dispositius de videovigilància en l'àmbit laboral

L’ús de dispositius de videovigilància en l’àmbit laboral ha de complir amb una sèrie de garanties perquè s'adeqüi a la legalitat.

A continuació, t’expliquem tots els detalls!

Què són els dispositius de videovigilància en l'àmbit laboral?

Els dispositius de videovigilància en l'àmbit laboral són instal·lacions d'equips connectats que generen un circuit tancat d'imatges, adaptant-se a les diferents necessitats. Així doncs, només poden ser vistes per un grup determinat de persones.

Quina és la normativa legal que regula l’ús dels dispositius de videovigilància en l'àmbit laboral?

La regulació dels dispositius de videovigilància en l'àmbit laboral queden regulats a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals que fa la transposició a l’ordenament espanyol el que disposa Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell.

El dret a la intimitat i l’ús de dispositius digitals en l'àmbit laboral

Les treballadores tenen reconegut el dret a la intimitat i la protecció de dades en l’àmbit laboral en l’ús dels dispositius digitals de videovigilància. En qualsevol cas, l’empresa té dret a controlar l’ús d’aquests dispositius que hagin establert. L’objectiu, però, només pot ser el de controlar el compliment de les obligacions laborals i defensa del patrimoni. 

Així doncs, l’empresa ha d’establir els mecanismes d’utilització d’aquests dispositius digitals conjuntament amb la representació de les treballadores.

L’enregistrament del so

L’empresa té dret a efectuar l’enregistrament del so en l’àmbit laboral, tot i així, aquest queda limitat  a supòsits molt concrets i excepcionals, com ara el risc per a la seguretat de les instal·lacions, dels béns i de les persones.

En qualsevol cas, es prohibeix instal·lar dispositius d’enregistrament de so o videovigilància en els llocs destinats al descans de les treballadores, com, per exemple, els vestuaris, lavabos, menjadors i llocs similars.

L’empresa ha de comunicar que instal·la càmeres de videovigilància?

Sí. L’empresa ha de complir amb el seu deure d’informació respecte a la utilització dels dispositius de videovigilància. Sobretot, per a aquells supòsits en què les càmeres o dispositius d’enregistrament de so que s’hagin instal·lat  hagin captat "la comissió flagrant d'un acte il·lícit" per part de les treballadores. Així doncs, en aquest cas, el dret d’informació és correcte si l’empresa ha col·locat el dispositiu en un lloc visible i ha concretat la identitat de la responsable de la gestió de les dades i ha establert els mecanismes per exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició d’acord la legislació vigent.

La utilització de dispositius de geolocalització

L’empresa pot utilitzar dispositius de geolocalització en l’àmbit laboral de les seves treballadores. La finalitat és el control de les obligacions laborals complint amb l’obligació d’informació prèvia de la seva utilització. 


També et pot interessar:

El dret a la desconnexió digital

Bretxa digital de gènere a l’àmbit laboral

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram