La declaració de la renda 2022: totes les claus!

En l’àmbit laboral, la primavera significa fer la declaració de la renda 2022 i de regular el pagament de l'IRPF. A continuació t’expliquem tot els detalls!

Què és la declaració de la renda?

La declaració de la renda és el document que es presenta a l’Agència Tributària i que informa dels ingressos percebuts en concepte de rendiments del treball o activitats professionals, de les deduccions personals i familiars a les quals es tenen dret i de la quantitat en concepte de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Què s’ha d’incloure?

En la teva declaració de la renda has d'incloure totes les rendes generades, és a dir: els rendiments del treball, del capital mobiliari i immobiliari, els derivats de l'exercici d'activitats econòmiques, els guanys i pèrdues patrimonials, i les imputacions de renda establertes per llei.

Quin és el termini per a presentar la declaració de la renda?

Pots presentar la declaració de les rendes percebudes l’any 2022 des del dia 11 d’abril fins al 30 de juny de 2023

El termini acaba el 27 de juny per a les declaracions amb resultat a ingressar per mitjà de domiciliació bancària. 

Qui ha de presentar-la?

Estàs obligada a fer la declaració de la renda si:

 • S’ha obtingut rendiments del treball que superin els 22.000 euros bruts anuals.
 • S’ha tingut més de 2 pagadores i se superen els 14.000 euros bruts anuals. Tingues en compte que si has cobrat la prestació d’atur, la Seguretat Social és un pagador!
 • Ets una treballadora autònoma.
 • S’ha obtingut ingressos patrimonials o de rendiments de capital mobiliari de més de 1.600 euros durant l’any.
 • S’ha obtingut rendes immobiliàries que supera els 1.000 euros anuals.

Com afecta el bo jove de lloguer?

Has de tenir en compte que les quantitats percebudes com a bo jove de lloguer estan subjectes a l’IRPF, en concepte de guany patrimonial que s'integrarà dins de la base imposable general.

He de declarar les criptomonedes?

Sí, les criptomonedes s’han de declarar a la declaració de la renda i s’han d’incloure en la casella 1626

S’ha de declarar les dates de quan es va efectuar la compra per procedir a esbrinar si hi ha hagut guany o pèrdua.  Si les has venut, tributaran com a estalvi.

Com es pot presentar la declaració de la renda?

La pots presentar:

 • Per Internet: Des de l’11 d’abril fins al 30 de juny 2022.
 • Presencial: A partir de l’1 de juny fins al 30 de juny 2022. (Requereix cita prèvia: Es pot sol·licitar des del 25 de maig fins al 29 de juny).
 • Telefònicament: A partir del 5 de maig 2022. (Requereix cita prèvia: Es pot sol·licitar a partir del 3 de maig fins al 29 de juny).

Com deduir la quota sindical?

La quota d'afiliació sindical és una despesa que pots deduir quan facis la teva declaració anual.

S’ha d’indicar les quantitats abonades (si ho necessites pots sol·licitar al sindicat el certificat de quotes pagades). La deducció de les quotes sindicals és de fins a un 35% segons els casos concrets.

En la declaració no consta per defecte la quota sindical. Per això, en el moment de presentar l’esborrany (model 100) hauràs de modificar la informació per incloure en la “casella 0014” les quotes sindicals i poder deduir-les a la declaració.

Quins són els resultats de la declaració de la renda?

La declaració pot tenir dos resultats:

 • Declaració positiva: quan tenim pendent d’abonar, si no hem arribat a cobrir l’import de l’IRPF amb les retencions periòdiques al llarg de l’any realitzades a la nòmina.
 • Declaració negativa: quan tenim dret a recuperar, si l’import retingut de l’IRPF per endavant supera la quantitat total de l’impost que ens toca pagar.

Si necessites assessorament laboral, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres al correu bustia.avalot@catalunya.ugt.org o a través del nostre web www.avalot.cat

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram