Alguna vegada t'has aturat a pensar en què invertim en el nostre temps "lliure"? Si existeixen diferències entre gèneres o edat? En aquest article t'expliquem quines diferències s'observen amb relació al treball domèstic no remunerat.
L'Enquesta de l'Ús del Temps (Idescat) "té per objectiu mesurar la magnitud del temps que la població dedica a les activitats diàries". Mesura la distribució, la durada i l'horari de les activitats i ens proporciona informació sobre els horaris efectius de feina, el comportament de la població en temps de lleure, el temps de treball remunerat i no remunerat, el temps de les activitats diàries realitzades amb ordinador o internet, etc.
L'Enquesta de l'Ús del Temps (EUT) ens permet quantificat el temps que dediquem a certes activitats i observar les diferències per edat o sexe. Així doncs podem ser conscients de la divisió sexual de treball entre homes i dones
A continuació es presenten els resultats que es van obtenir a Catalunya de l’estudi realitzat.
Aquestes dades ens posen de manifest com la divisió sexual del treball és un problema i és una pràctica social la qual s’ha de trencar i acabar amb ella, ja que és i serà una problemàtica per aconseguir la plena efectiva igualtat entre homes i dones.
Si les dones seguim tenint dificultats en accedir al mercat de treball, amb moltes dificultats es podrà aconseguir una plena independència econòmica de la dona i així trencar amb aquesta dicotomia on l’home se’l considera el portador i sustentador econòmic de la família i les dones som submises i encarregades de la llar.
Aquesta dicotomia és molt perillosa, ja que, també posa en risc la salut de les dones. Les dones realitzem una doble jornada en moltes ocasions la qual queda invisibilitzada, ja que, les tasques domèstiques i de cura que es porten a terme des de la llar estan invisibilitzades.
Ens hem preguntat mai les dones quin és el preu que té la nostra jornada invisibilitzada dins de la llar? És evident que cal donar valor i quantificar monetàriament totes les tasques que realitzem les dones dins de l'entramat de l'economia informal.
Aquesta economia i per tant aquest treball és imprescindible pel bon sustentament i funcionament de la societat, la qual ha aparcat i deixat fora de joc una gran quantitat de feines per no considerar-les suficientment productives i profitoses.
Per valorar més el temps dedicat al treball domèstic, és interessant pensar quant costaria econòmicament pagar a una persona externa perquè executés aquestes tasques.
El treball domèstic no només està invisibilitzat i no es té en compte, sinó que a més se li dóna un valor precari. S'ha d'acabar amb la precarització del treball domèstic no remunerat, ja que, no és més que un entrebanc per impedir que les dones accedeixen amb igualtat de condicions en el mercat de treball, però a més sovint també serveix per invisibilitzar la violència de gènere que patim moltes dones dins dels domicilis, quan aquests haurien de ser espais segurs i de plena igualtat.