El paper de la treballadora domèstica a la societat patriarcal

Les treballadores essencials que continuem sent invisibles!

Les cures i el patriarcat

Durant la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 ens hem adonat que les treballadores domèstiques són de les treballadores que han quedat més en l’oblit. Les seves condicions laborals, molt precàries, han dificultat la seva protecció. 

Pel patriarcat capitalista les cures no han estat mai al centre. Són quelcom prescindible pel sistema capitalista patriarcal però són imprescindibles per a la vida. Aquesta incongruència no és casual. De fet, el sistema se’n beneficia d’aquesta precarització. 

No és casualitat que les persones que es dediquen a les cures – en la seva gran majoria, dones, precaritzades i racialitzades – són les que pateixen unes condicions de vida i de treball més precàries i indignes.  Aquest és un clar exemple que la bretxa salarial existeix i afecta els sectors més feminitzats com el de les cures. 

Què ha passat durant la COVID-19?

El Govern espanyol va establir unes mesures específiques per la protecció de les treballadores domèstiques. Així doncs el Reial Decret 11/2020 estableix un subsidi de desocupació excepcional per a les treballadores domèstiques que estiguin donades d’alta a la Seguretat Social abans del 14 de març. És  a dir, abans de l’entrada en vigor del Reial Decret 463/2020.

Podran beneficiar-se del subsidi quan es compleixin els dos requisits següents:

  1. Quan hagin deixat de prestar els serveis de manera total o parcial de manera temporal a causa de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. 
  2. S’hagi extingit el seu contracte per causes alienes a la voluntat de la treballadora i la causa de l’extinció estigui relacionada amb la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. 

Però tot i les mesures excepcionals establertes, la situació per a les treballadores domèstiques arran d’aquesta crisi han estat alarmants en molts sentits: s’han produït molts acomiadaments que han afectat moltes treballadores domèstiques que no tenien contracte. El fet de treballar sense contracte és també una característica del sector i que fa que les condicions laborals siguin molt precàries.

Un altre aspecte rellevant que ha succeït durant aquesta crisi ha sigut la manca de protecció de les treballadores domèstiques o les professionals de neteja que han hagut de treballar sense els EPI (equips de protecció individuals) necessaris, exposant-se d’aquesta manera a un alt risc de contagi.  

I què passarà de cara al futur?

És necessari revalorar les feines feminitzades i invisibilitzades i posar les cures al centre de les polítiques. Aquesta pandèmia ens ha de servir per transformar les lògiques patriarcals del sistema i canviar les regles del joc capitalistes. 

No podem assumir com a normal que moltes i moltes treballadores domèstiques treballin es situacions d’explotació, precarietat i desprotecció.

En definitiva, hem de fer trontollar les màximes del patriarcat per a construir un nou sistema on totes estem representades i gaudim de condicions de vida i de treball dignes. Les treballadores domèstiques per tant, no poden quedar al marge d’aquesta revolució de les cures. 

Si necessites assessorament laboral, posa't en contacte amb nosaltres!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📃 CONTRACTE FIX DISCONTINU 📄

🔴  El contracte #fixdiscontinu és un contracte indefinit que s'utilitza per dur a terme treballs fixos que es repeteixen de forma discontínua o periòdica 🔄

Tot el que has de saber! 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2451 

#contracte

4

👉Cada cop que hi ha una agressió per gènere o identitat sexual🏳️‍🌈, un tros de societat mor☠️. No siguem còmplices d'aquest horror. Mobilitzem-nos✊. La unió fa la força🤝. #proulgtbifobia #unidoscontraelodio

‼️ La recerca de feina mitjançant internet és cada vegada més habitual, però malauradament també és habitual trobar-nos amb ofertes de #feina fraudulentes ⚠️

Saps identificar-les? 🧐 https://avalot.cat/?p=2454

T'expliquem com detectar-les! 👀

#ofertesfeina #frau

📃 CONTRACTE INDEFINIT 📄

🔴 Els contractes indefinits són aquells on la prestació de serveis no té data límit de finalització 👌🏼

✅ Característiques
✅ Regulació
✅ Jornada
✅ Període de prova
✅ Acomiadaments

Tot el que has de saber! 👉🏼https://avalot.cat/contracte-indefinit-ordinari/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram