Com ha impactat la COVID-19 en les joves?

Arran de la situació d’emergència sanitària creada per la COVID- 19, moltes joves ens hem vist inverses en diferents canvis socials, econòmics, personals, etc., que ens han acabat afectat a l’estat d’ànim i en altres aspectes del nostre dia a dia.

En aquesta entrada analitzem i fem un breu resum dels resultats de l’Enquesta sobre l’impacte de la COVID-19 entre la població resident a Catalunya de 16 anys i més, del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya.

Impacte de la COVID-19 en la situació econòmica de les joves

Abans de “l’esclat de la crisi sanitària de la COVID-19”, el col·lectiu més jove (16-24anys) era el que menys treballava (27,4%) entre la població en edat laboral (16-64 anys), mentre que els joves més grans (25-34 anys) majoritàriament treballaven (69,2%). 

En el període d’enquestació, el col·lectiu de joves que més ha estat acomiadat (ERTO o ERO) ha estat el més jove (16-24 anys) amb un 42,8% de la seva població que estava treballant abans de la pandèmia, que aquestes eren únicament el 27,4% de les persones 16-24 anys, encara que, una part important d’aquest col·lectiu estava a l’atur, o inactiva sense estudiar, abans de la pandèmia.

El col·lectiu jove de 16-24 anys és el que més viu en llars on, com a conseqüència de l’esclat de la pandèmia, s’han reduït els ingressos.

Relacionat amb la pèrdua de feina i la reducció dels ingressos, al voltant de la meitat de les joves consideren que la seva situació econòmica “ha empitjorat” o “ha empitjorat molt” en el darrer mes.

També són el col·lectiu que més creu que tindrà “dificultats” o “moltes dificultats” per “arribar a finals de mes amb els ingressos d’ara”, a més, són el col·lectiu que més “ha hagut de recórrer a l’ajuda econòmica de familiars” i el que més s’ha “plantejat anar a treballar a un país estranger”.

Condicions del confinament de les joves per la COVID-19

Les persones joves més joves viuen a la llar d’origen i les joves més grans principalment en parella. El confinament s’està passant en llars força diferents segons el grup d’edat, dins del col·lectiu jove: 

  • Entre les persones joves 16-24 anys, la situació majoritària és la de viure a la llar d’origen (79,1%). 
  • Les joves més grans, de 25 a 34 anys, estan en la situació contrària, viuen en llars independents.

Impacte en l’estat d’ànim

L’estat d’ànim de les persones joves és de mitjana el pitjor de tots els grups d’edat durant la pandèmia de la COVID-19.

Davant de la pregunta “fins a quin punt està tenint els següents estats d’ànim durant aquests dies”, en una escala de 0 (gens) a 10 (molt), les persones joves tendeixen a donar la resposta mitjana més negativa, que va millorant en els successius grups d’edat. Així doncs, els estats d’ànim positius també són menors entre les persones joves.

Som el col·lectiu que se sent menys capaç davant del confinament i el que el viu amb més dificultat.

Visió de futur de les joves després de la COVID-19

En referència a la visió de futur, més de la meitat de les persones joves pateixen pel seu futur. La joventut és el col·lectiu que més pateix “pel seu futur, en global” després de la pandèmia produïda per la COVID-19.

Molt poques joves creuen que l’economia es refarà aviat. Les joves de més edat són les més pessimistes respecte a “les conseqüències econòmiques pel país d’aquesta pandèmia d’aquí un any”, i una tercera part creu que “l’economia quedarà fortament danyada per molts anys”. 

Les joves de menys edat, en canvi, són les qui més creuen que “l’economia quedarà afeblida durant uns quants anys”.

Conclusions

Les dades de l’informe reforcen la percepció creixent que la joventut està sent, i serà, el col·lectiu més afectat per l’impacte de la pandèmia. Tot i això, els resultats mostren una vivència diferent de la situació, dins la joventut, entre les persones joves de menys edat (de 16 a 24 anys) i les de més (de 25 a 34 anys).

Ara és més important que mai que unim per defensar la dignitat laboral del jovent, l'emancipació social i l'apoderament!

Si vols unir-te a l'Avalot i plantar cara a la precarietat, només has d'omplir aquest formulari.

FEM-NOS FORTES!

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📺[09/08 @tv3cat ]
José A. Pasadas, secretari de Polítiques Sectorials #UGTdeCatalunya 'En el moment que es redueix l'oferta d'ocupació, augmenta la precarietat; ens trobem en un mercat de treball precaritzat i amb molta temporalitat' https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/les-dificultats-per-trobar-feina-en-lera-covid-en-quins-sectors-nhi-haura/video/6055257/#.XzD-yeVWFOY.twitter

🗞️"La població jove és un dels grups que més està patint la precarietat laboral a Espanya. El 31,6% de les joves entre 18 i 29 anys viuen en llars que arriben a la fi de mes amb dificultat o molta dificultat". ⚠️

➡️via @YoSoyAleFuente https://www.publico.es/economia/viaje-centro-precariedad-trabajando-llega-mes.html

📆 Demà és el Dia de l’Orgasme Femení 💥

👀 Saps per què se celebra? T’ho expliquem! 👉🏼 https://avalot.cat/el-dret-al-plaer-per-que-es-celebra-el-dia-de-lorgasme-femeni/

🟣 Només amb una #educaciósexual feminista podrem afavorir unes relacions sexuals i afectives més lliures, més plaents i igualitàries ✊🏼 #orgasme #feminisme

4

Enriqueta Duran, secretària de Polítiques Socials #UGTdeCatalunya “Cal reforçar els plans d’ocupació perquè la gent mereix tenir una feina digna, i si això no es reforça cada vegada hi haurà més pobresa” via @CatalunyaPlural https://catalunyaplural.cat/ca/la-nova-pobresa-i-2-combat-contra-la-fam/

En aquest vídeo d'@universitatscat trobareu informació sobre el procés d'assignació de places
👌
https://www.youtube.com/watch?v=AJKCeq4ZsL8&list=PL03Cw3J9XrDdzBYhboaQuR3dYNDfbhe7G&index=3

👉Si demanes verificació, la nota pot pujar o quedar-se igual.
👉 Si demanes nova correcció, pot pujar, baixar o quedar-se igual.

#pau2020 #selectivitat

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram