Treballar al lleure: drets i deures

Què en sabem dels drets i deures en el món del lleure? Què has de tenir en compte? Ja hem parlat sobre pots saber més sobre com treballar al lleure i també sobre les noves mesures de prevenció per les activitats de lleure.

EL CONVENI COL·LECTIU

Aquest és el nostre conveni col·lectiu.

És important tenir en compte el conveni col·lectiu, ja que, juntament amb el contracte i l’Estatut dels Treballadors ens serviran per conèixer quins són els nostres deures i també els nostres drets, és a dir, podrem conèixer si les entitats estan complint amb la llei i en cas que no poder-ho reivindicar. 

Què en sabem sobre la jornada de treball? 

La jornada de treball és la suma de les nostres hores que treballem al llarg del dia, o al llarg de la setmana si tenim en compte cada dia que treballem al llarg de la setmana. 

Per exemple puc treballar 20 hores setmanals i aquestes es poden distribuir en 5 hores durant quatre dies o bé en 4 hores durant cinc dies. Podrien distribuir-se també en funció les necessitats de l’entitat. El més important és que l’entitat compleixi amb la normativa legal. 

D’acord amb l’article 48 del Conveni Col·lectiu la nostra jornada laboral diària com a màxim serà de 9 hores. Si treballo una hora més,  aquesta hora computarà com a extraordinària. 

Sabem distingir les hores ordinàries de les hores extraordinàries? 

Per exemple jo tinc un contracte on indica que treballo vint-i-cinc  hores a la setmana distribuïdes de dilluns a dissabte. Es pot donar el cas que per necessitats del servei durant el mes de juliol l’empresa em faci treballar també els diumenges al matí durant cinc hores. 

Les hores que faci el diumenge al matí seran hores extraordinàries, ja que, s’accedeixen  de la meva jornada laboral setmanal de vint-i-cinc hores.  

En el nostre conveni les hores extraordinàries queden regulades a l’article 51. Preferentment l’entitat ens compensarà la realització de les hores extraordinàries en descans.

El salari i la nòmina 

És imprescindible que l’abonament del salari vagi acompanyat de la nòmina. La nòmina és el document on apareixen totes les quantitats que generen el meu salari. És a dir, les pagues extraordinàries, si tinc dret a algun complement salarial… 

Veient la meva nòmina puc comparar-ho amb les taules salarials del Conveni Col·lectiu i comprovar si l’entitat m’està pagant bé. 

Hem de tenir en compte que l’entitat ha de complir amb el salari mínim interprofessional! 

Els plans d’igualtat 

Hem sentit a parlar dels plans d’igualtat? D’acord amb l’article 34 del Conveni Col·lectiu aquelles empreses amb més de 250 treballadores estaran obligades a implementar els plans d’igualtat. Aquests tenen la finalitat de construir entorns laborals lliures de desigualtats entre dones i homes

Si treballes al lleure i tens alguna pregunta sobre els teus drets i deures, et pots posar en contacte amb nosaltres!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram