En articles anteriors vam analitzar què són els riscos psicosocials i quines conseqüències tenen per a les treballadores. Avui t'expliquem com es relacionen els riscos psicosocials amb el gènere.
Afecten d'igual manera a homes i dones?
No, la divisió del treball està mediatitzada pel gènere, portant a una segregació del mercat laboral que afecta de manera diferent la salut laboral de dones i homes. Per una adequada prevenció s'ha d'incloure la perspectiva de gènere, perquè els riscos psicosocials laborals afecten més a les treballadores que als treballadors i estan associats a moltes professions altament feminitzades (secretària, hostessa de vol, netejadora, sociosanitàries, etc).
Les actuacions concretes que una empresa ha de fer per aplicar la perspectiva de gènere s’ha de plasmar al pla d'igualtat.
L’ Article 45 ( Llei Orgànica 3/2007), estableix l’obligació de les empreses a respectar la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral.
Amb l’objectiu de:
• Actuar contra els desequilibris de dones i homes en l'organització (accés, participació, categoria professional i representació), utilitzant un llenguatge inclusiu i no sexista etc.
• Assegurar que s'apliqui el principi d'igualtat de tracte i d'oportunitats. En la selecció, contractació, promoció i formació, política salarial ( combatre la bretxa salarial).
• Afavorir la conciliació laboral, personal i familiar, en termes d'igualtat entre dones i homes.
• Prevenir l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.
• Utilitzar un llenguatge inclusiu i no sexista.
La realitat que es viu en moltes empreses, i en la societat en sí mateixa deixa al descobert la necessitat d’un canvi en el model productiu, d’estructura, organització des d’una perspectiva de gènere, on ha de ser una demanda de la societat. Només així aconseguirem una societat més justa i més igualitària.
Si voleu més informació sobre riscos psicosocials i gènere, podeu consultar aquesta guia de la UGT.
I recorda que si tens qualsevol consulta laboral, ens pots escriure i t'ajudarem!