Posicionament sobre la baixa laboral a causa de la regla dolorosa

La reforma de la llei de l'avortament que està realitzant el Govern espanyol ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa.

No és normal que la regla sigui dolorosa

Sovint aquest malestar greu, conegut com a dismenorrea, amaga una malaltia, com l'endometriosi, una malaltia crònica que afecta moltíssimes persones menstruants. És també, una malaltia molt poc investigada a causa principalment de la poca investigació que se'n fa perquè és una malaltia que afecta principalment les dones. Una menstruació dolorosa pot ser causada per diferents anomalies que requereixen atenció per part del sistema de salut i investigació per tal d'arribar a l'arrel del problema i erradicar el dolor. La raó de què no s'estigui fent és la falta de perspectiva feminista del sistema mèdic i de salut.

Aquesta baixa no és el problema de la discriminació cap a les dones en l'accés al mercat de treball

Una altra de les raons per anar en contra d'aquesta mesura és la de defensar que afectarà negativament la incorporació de les dones al mercat laboral. Aquest argument és molt reduccionista i es basa en els mateixos arguments que el patriarcat estableix per a sostenir les seves violències i discriminacions cap a les dones. Si les dones tenim més dificultat per entrar o promocionar-nos en el mercat de treball és perquè les estructures socials són patriarcals i aquest permís, no n'és la causa.

Donar a entendre que perquè existeix aquest permís, les dones actuarem de manera irresponsable i fraudulenta és el mateix argument masclista que s'utilitza per invalidar la llei contra la violència masclista referent a les denúncies falses.

La solució per erradicar la discriminació implica abordar-ho de manera integral

Per acabar amb la desigualtat de gènere en l'àmbit laboral cal tenir uns Plans d'igualtat a les empreses efectius i que no acabin en "paper mullat", cal destinar esforços i establir mecanismes perquè la Inspecció de Treball pugui investigar les discriminacions que patim les dones en els processos de selecció, cal feminitzar les feines masculinitzades i masculinitzar les feminitzades per acabar amb la bretxa salarial i cal revisar també el permís de maternitat que, a diferència del permís de paternitat, no ha evolucionat des del segle passat.

Assenyalar aquest permís, que té per objectiu assegurar la salut menstrual de les persones menstruants com un dret humà inherent a la dignitat de la persona, com la causa de tots els mals només pot significar una cosa: el sexisme encara és intrínsec al sistema patriarcal actual.

Tot i que encara no es coneix el redactat concret de la llei, i hi ha altres aspectes de la llei que ens semblen molt rellevants: com ara que les joves de 16 i 17 anys puguin avortar sense la necessitat de permís de les progenitores, la protecció a la salut gestacional, el reforç al dret a la higiene menstrual i la lluita contra la pobresa menstrual, etc. No deixem que el patriarcat invisibilitzi les fites aconseguides.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram