LGTBI-fòbia al món laboral

El 17 de maig se celebra el dia internacional contra la LGTBI-fòbia. Se celebra aquest dia, ja que el 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

Per què un dia contra la LGTBI-fòbia?

El dia contra la LGTBI-fòbia té com a objectiu la denúncia de totes aquelles discriminacions que pateixen les persones LGTBI+ en tot el món i en tots els contextos socials.

Aquesta jornada atorga un dia per la sensibilització social contra les discriminacions LGTBI-fòbiques, a través de la reivindicació dels mateixos drets per a totes les persones independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Tot i tenir un dia específic on reivindicar-ho, és necessari que aquesta lluita per la no discriminació es lliuri cada dia de l'any.

LGTBI-fòbia al món laboral

L'Estatut de les Treballadores estipula que s'entén com a nul qualsevol reglament, clàusula, conveni, etc, que contingui alguna discriminació per raó d'orientació sexual.

En el món laboral l'orientació sexual pot ser un desavantatge per a les persones LGTBI+. El 31% d'aquest col·lectiu consideren que la seva orientació sexual és un desavantatge enfront d’altres candidats amb les mateixes qualificacions.

També trobem casos d'agressions verbals o físiques i d'assetjament. La LGTBI-fòbia es pot trobar en una gran varietat de contextos dins el món laboral. 

En algunes ocasions l'entorn laboral es pot veure com un espai hostil pel col·lectiu LGTBI+ i en especial per les persones trans. Fet que porta a un 30% de les persones LGTBI+a no visibilitzar-se com a tal en el context laboral per por a les discriminacions.

En molts casos les persones trans solen ser les més afectades per la LGTBI-fòbia. Dos tersos de les trans tenen por de mostrar la seva identitat de gènere a la feina i les xifres d'atur són exorbitades.

Si parlem de dones LTBI un estudi de la FELGTB ("Feminismes, Igualtat i Drets Humans") mostra que una de cada quatre han patit algun tipus de discriminació en l'àmbit laboral i un 46% d'aquestes ha patit bromes, comentaris grollers o crítiques sobre la seva orientació sexual o de gènere.

És massa comú dins les empreses les xafarderies sobre la resta de companyes, en especial sobre aquelles que s'identifiquen com a LGTBI+. Això també és LGTBI-fòbia.

Context laboral en l'actualitat

Tot i que actualment és una discriminació menys generalitzada, encara queda molt camí per fer per aconseguit la plena igualtat de les persones LGTBI+. L'ambient laboral de cada empresa (companyes, models de lideratge...) és determinant per oferir un espai de respecte i igualtat entre totes les treballadores. Encara queden entorns poc inclusius amb la diferència, cosa que s'ha d'erradicar, no només per les persones LGTBI+, sinó per a totes.

Tot i això, les polítiques d'inclusió de la diversitat LGTBI+ continuen amb una tendència ascendent. Afavorint la inclusió d'aquest i altres col·lectius a les grans empreses i veient la diversitat com un valor afegit per la companyia.

Des d'Avalot continuarem lluitant per l'erradicació de la LGTBI-fòbia i per combatre la discriminació en els espais laborals i socials per oferir les mateixes oportunitats i drets per a totes les persones. No només lluitem avui, sinó que cada dia és el dia contra la LGTBI-fòbia.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI M’ACOMIADEN DURANT EL PERÍODE DE PROVA?
📢Tots els contractes estableixen un període on tant la treballadora com l’empresa proven si és fructífera la relació laboral.
👀Però què passa si t’acomiaden?
T’ho expliquem!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

👩🏻Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana.

📸Va ser coneguda per la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a Barcelona quan tenia 17 anys.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/marina-ginesta/

🤔L’empresa pot decidir traslladar les treballadores a un altre centre de treball.

📢Aquesta decisió pot comportar un perjudici en la conciliació entre la vida personal i laboral.

T’expliquem qué pots fer davant un cas de mobilitat geogràfica! 👉https://avalot.cat/mobilitat-geografica-trasllat-centre-treball/

✊🏾 Demà ens trobarem a la manifestació per donar suport al poble iranià sota el lema #Donavidallibertat!

Consulta el manifest aquí➡️ https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2023/01/Manifest-21G-final.pdf
#21GDonaVidaLlibertat

❗️QUÈ PUC FER SI SE M’HA ACABAT EL CONTRACTE DE LA CAMPANYA DE NADAL?
📢Finalitzat el Nadal si se t’acaba el contracte, has de fer una sèrie de gestions per posar en marxa de nou el procés de recerca de feina.
T’expliquem que has de fer!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram